Bănci și Asigurări

Bogza, Bancpost: Creditele se pot ieftini peste o luna-doua

Bogza, Bancpost: Creditele se pot ieftini peste o luna-doua
10.05.2009, 16:12 25
Bancile au spatiu pentru reducerea dobanzilor la depozitele in lei, iar cu un decalaj de una-doua luni ar trebui sa vedem si o ieftinire a creditelor dupa decizia BNR de a relaxa politica monetara, spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost.
"Dupa ce s-a primit mesajul de la BNR ca exista solutii pentru lichiditati, este momentul sa se reintre in normal. Nu poti sa ai inflatie de sub 7% si dobanzi atat de mari la depozite, nu este sustenabil pe termen lung."
BNR a taiat saptamana trecuta jumatate de punct procentual din dobanda de politica monetara, coborand-o la 9,5% pe an, si a promis din nou o gestiune adecvata a lichiditatii pe piata.
Bogza afirma ca dobanzile mari la depozite au pus bancile in situatia de a scumpi si creditele, ceea ce a creat dificultati la rambursare pentru clientii cu credite in derulare si i-a descurajat pe cei care ar fi dorit sa contracteze noi imprumuturi.
"Daca reusim sa reducem dobanzile la depozite, clientii isi vor permite din nou sa ia credite. Exista un decalaj in timp, de una-doua luni." El afirma ca Bancpost va reduce "gradual, dar sustinut" dobanzile la depozite. In prezent, cea mai mare dobanda afisata este de 16% pe an, la un depozit in lei pe trei luni cu dobanda ascendenta.
Seful Bancpost spune ca banca a ajuns din toamna trecuta sa aiba depozite atrase mai mari decat creditele din bilant, ceea ce ii ofera o pozitie confortabila din punctul de vedere al lichiditatilor. Ajustarea a avut loc in conditiile in care Bancpost a transferat o parte din creditele sale catre companiile din cadrul grupului EFG Eurobank.
La sfarsitul anului trecut, Eurobank a raportat, la nivel agregat, un sold al creditelor acordate in Romania de 3,95 miliarde de euro, in timp ce depozitele atrase reprezentau doar 2,41 miliarde de euro.
Bancile locale au intrat din toamna trecuta intr-o competitie dura pentru atragerea de depozite care s-a tradus in cresterea puternica a dobanzilor oferite, in conditiile in care trebuia sa isi echilibreze rapid bilanturile.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO