Bănci și Asigurări

BRD a câştigat la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional un proces legat de o tranzacţie cu instrumente financiare derivate

Simona Neagu

Simona Neagu

Autor: Roxana Rosu

07.03.2018, 14:48 1183

Echipa de avocaţi a firmei Clifford Chance Badea a obţinut o decizie în favoarea BRD Société Générale în legătură cu o plângere privind o tranzacţie de tip swap pe rata dobânzii depusă de firma Metexcom SRL la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Diferendul, iniţiat în iulie 2016, a avut la bază un contract cadru pentru tranzacţii cu instrumente financiare derivate, problema juridică fiind construită în jurul unei tranzacţii Swap pe rata dobânzii.

”Nemulţumirea reclamantului a rezultat din faptul că după momentul încheierii tranzacţiei Swap pe rata dobânzii, indicele Euribor la 3 luni a urmat o traiectorie de scădere. Litigiul arbitral a inclus construcţii juridice în apărare cu privire la cauza juridică a contractelor cu instrumente financiare derivate, caracterul aleatoriu al tranzacţiei Swap pe rata dobânzii, vicii de consimţământ precum eroarea şi leziunea, caracterul pretins neuzual al clauzelor din contractul cadru cu instrumente financiare, toate aspectele fiind minuţios documentate şi susţinute de echipa instructată pe acest dosar”, se arată în comunicatul Clifford Chance Badea.

Echipa a fost formată din Daniel Badea, managing partner, Simona Neagu lead counsel şi coordonatorul practicii de Litigii a Clifford Chance Badea, Sabina Crângaşu, associate, şi avocatul Sorin Toma. Totodată, având în vedere complexitatea cazului şi specificul industriei vizate, echipa a beneficiat de suportul activ al avocaţilor specializaţi în Banking & Finance.

„Soluţia obţinută în acest dosar este deosebită prin raportare la caracterul inovativ al construcţiei juridice dedusă judecăţii tribunalului arbitral. Obiectul litigiului arbitral a fost inedit pentru piaţa din România, creându-se astfel o practică judiciară în jurul unor contracte cu un ridicat grad de specificitate, întâlnite însă în mod uzual pe pieţele financiare. Merită menţionat faptul că astfel de diferende create în jurul unor tranzacţii specifice pieţelor bancar-financiare vor avea o pondere ridicată în următorii ani având în vedere că, la sfârşitul lunii decembrie 2015, spre exemplu, potrivit statisticilor publicate de Banca pentru Reglementări Internaţionale, valoarea noţională a contractelor în derulare de instrumente financiare derivate pe rata dobânzii a totalizat 384 trilioane de USD, reprezentând 78% din piaţa globală de instrumente derivate negociate. Cu o valoare de 289 de trilioane de USD, swap-urile pe rata dobânzii au reprezentat de departe cea mai mare parte a acestui segment de piaţă”, subliniază counsel Simona Neagu.

Practica de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea are un nucleu de opt avocaţi seniori şi  este pe deplin integrată în reţeaua globală de litigii şi arbitraje Clifford Chance, lucrând pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare şi insolvenţă, arbitraje internaţionale, infracţiuni economice şi managementul crizei, precum şi investigaţii de dreptul concurenţei. 

Clifford Chance este prezentă în România din 2006 şi operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Firma ocupă locul întâi în topul caselor de avocatură din România (Tier 1) la secţiunile Banking & Finance şi Capital Markets, în cele mai recente ediţii Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Totodată, casa de avocatură are practici puternice de Corporate M&A (Tier 2 în Legal500 şi Chambers Global) şi Litigii (Tier 2 în Chambers Global).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO