BRD a făcut profit de 28 mil. euro în S1 după costuri mai mici cu provizioanele. Creditele sunt în scădere

4 aug 2014 Autor: Ciprian Botea

BRD a încheiat primul semestru cu un profit net de 123 milioane de lei (28 mil. euro), dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc. Veniturile din dobânzi au fost însă mai mici din cauza subţierii bilanţului de credite.

Cheltuielile cu provizioanele de risc au fost de 492 milioane de lei (110 mil. euro) în primul semestru, în scădere cu 25% faţă de perioada corespunzătoare din 2013. Scăderea costurilor cu provizioanele vine în contextul în care rata creditelor neperformante s-a redus cu 1,5 puncte procentuale, la 23,4%.

Soldul brut al creditelor s-a redus cu aproape 7% în ultimul an şi a ajuns la 32,5 mld. lei (7,4 mld. euro) la finalul lunii iunie. Cea mai mare scădere, de circa 12%, a fost consemnată de creditul corporate, care a ajuns la 15,5 mld. lei, respectiv 48% din total.

Creditele nete însumau 27,1 miliarde de lei (6,2 mld. euro), restul fiind încadrate în diverse etape de întârziere la plată.

Philippe Lhotte, bancherul francez care conduce BRD, declara în luna mai pentru ZF că banca are resurse să accelereze creditarea, dar că nu găseşte suficiente proiecte pe care să le finanţeze.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.08.2014

 
Cuvinte cheie:
credite
, provizioane
, brd
, scadere
, costuri
, profit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide