Bănci și Asigurări

BRD a redus finanţarea companiilor cu peste 2 mld. lei în ultimul an

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

07.11.2013, 21:35 929

BRD-SocGen, al doilea mare creditor al economiei, şi-a redus cu peste 5% stocul finanţărilor în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, până la 34,4 mld. lei, declinul fiind condus de segmentul corporate, unde soldul creditelor a scăzut cu 11% într-un an.

Banca nu a reuşit să înlocuiască finanţări pentru companii în valoare de peste 2 mld. lei şi astfel s-a ajuns ca stocul creditelor pe retail – care au rămas pe creştere, ajungând la 17,3 mld. lei – să-l întreacă pe cel al creditelor corporate.

Activitatea slabă de creditare s-a reflectat direct în accentuarea tendinţei de scădere a marjei de dobândă până la 10% la nouă luni, precum şi în diminuarea cu peste 4% a veniturilor nete din comisioane.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Ca urmare, venitul net bancar pe nouă luni a scăzut cu 5,6%, la 2 mld. lei. Cheltuielile generale au fost ajustate pe măsură, fiind aduse sub pragul de 1 mld. lei, inclusiv pe seama reducerii costurilor cu schema de personal.

BRD a avut din nou pierdere în T3, înregistrând un rezultat negativ de 11,6 mil. lei din cauza majorării provizioanelor cu 7,5% faţă de nivelul din iunie, până la 4,8 mld. lei. Ponderea creditelor neperformante a urcat la 24,4% în septembrie, peste media pieţei de 21,6%.

Totuşi, pe nouă luni a rămas cu un profit net de 51 mil. lei pe seama câştigurilor din prima jumătate a anului. Oficialii băncii nu au comentat rezultatele.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO