Bănci și Asigurări

BRD nu poate reporni creditarea din cauza cererii scăzute şi a economiei care nu-şi revine

BRD nu poate reporni creditarea din cauza cererii scăzute şi a economiei care nu-şi revine

BRD nu poate reporni creditarea din cauza cererii scăzute şi a economiei care nu-şi revine

Autor: Ciprian Botea

07.11.2011, 00:07 1129

Scăderea creditării provine în principal de pe segmentul clienţilor companii şi este pusă de oficialii băncii pe seama cererii reduse. "Cel de-al treilea trimestru al anului s-a remarcat prin persistenţa unei cereri scăzute de servicii bancare, în condiţiile în care economia nu şi-a revenit încă, iar creşterea ei este una destul de modestă", a declarat Guy Poupet, preşedinte şi director general al BRD.

Finanţările acordate firmelor au scăzut cu 5% faţă de septembrie 2010, până la 16,8 miliarde de lei (3,8 mld. euro), în timp ce creditele pentru populaţie au rămas la circa 16,4 mld. lei. În trimestrul al treilea soldul creditelor de retail a urcat cu 2% faţă de nivelul din iunie, în timp ce finanţările pentru companii au scăzut cu 2,8%.

Portofoliul de clienţi de retail s-a redus cu circa 100.000 în ultimul an, numărul acestora ajungând la 2,2 milioane. Mişcarea clienţilor între bănci a devenit un fenomen în ultimul an după apariţia Ordonanţei 50 privind creditele acordate populaţiei, care a deblocat practic procesul de refinanţare a datoriilor vechi.

Dinamica în scădere raportată de BRD vine însă în contextul în care la nivelul sistemului bancar soldul creditelor acordate populaţiei şi companiilor a urcat cu 6,5% în ultimul an, ajungând în luna septembrie la 221 miliarde de lei (51 mld. euro). Cota de piaţă a BRD pe segmentul creditelor a scăzut astfel de la 16,4% la 15%.

 Guy Poupet, preşedinte şi director general al BRD: Am continuat să ne concentrăm pe îmbunătăţirea nivelului de eficienţă operaţională în contextul în care cererea nu îşi revine şi rezultatele se văd în menţinerea la un nivel constant a cheltuielilor generale.Portofoliul de credite al băncii s-a diminuat cu echivalentul a 1,3 mld. lei faţă de sfârşitul anului trecut, în timp ce creditele neperformante au continuat să se acumuleze. Banca a fost nevoită să constituie provizioane de 904 mil. lei (215 mil. euro) pentru a acoperi pierderile din credite neperformante. Costul cu provizioanele s-a redus totuşi cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul net raportat după primele nouă luni a scăzut, de asemenea, cu 19% şi a ajuns la 382 mil. lei (90 mil. euro), din cauza scăderii veniturilor din dobânzi şi în contextul în care costul riscului este încă ridicat. BRD a avut venituri din marja de dobândă de 2,4 mld. lei în intervalul ianuarie-septembrie, în scădere cu 9%.

Câştigul înregistrat în trimestrul trei a fost de 100 mil. lei, fiind cu 6,5% sub nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Profitul s-a situat însă mult mai jos comparativ cu trimestrul precedent, când rezultatul net a fost de 159 mil. lei, în condiţiile în care provizioanele au făcut un salt de 12%.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 1% în primele nouă luni, la aproape 1,04 miliarde de lei (247 mld. euro), astfel că raportul cost-venit a urcat la 43,1% faţă de 39,6% în septembrie 2010.

"Am continuat să ne concentrăm pe îmbunătăţirea nivelului de eficienţă operaţională în contextul în care cererea nu îşi revine şi rezultatele se văd în menţinerea la un nivel constant a cheltuielilor generale", a precizat Poupet.

Depozitele atrase de la clienţi s-au menţinut la un nivel constant de 29,9 miliarde de lei (6,9 mld. euro) la sfârşitul lunii septembrie, în condiţiile în care clienţii individuali şi-au mărit economiile cu 2%, iar companiile şi-au redus cu 2% depozitele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO