Bănci și Asigurări

BRD reduce dobanzile la depozitele in lei pana la 5,2%

24.08.2009, 00:00 67

BRD, a doua mare banca de pe piata, a facut inca un pas de reducere a dobanzilor la lei, taind in medie un punct procentual, astfel ca ratele au coborat la niveluri de o singura cifra chiar si pentru produsele promotionale.

De exemplu, depozitul 1.000, destinat persoanelor fizice, ofera acum o dobanda cuprinsa intre 9 si 9,25% pe an la lei, fata de niveluri de 10%-10,25% pe an in trecut. La euro, dobanzile au coborat la 3-3,25% la euro. Suma minima pentru constituirea unui depozit este de 1.000 lei, respectiv de euro. Bonificatiile sunt similare si in cazul Depozitului 10.000, un produs de economisire in lei sau euro destinat persoanelor juridice.

BRD este mult mai zgarcita la remunerarea depozitelor clasice, pentru care dobanzile pornesc de la 5,2% pe an la lei si 2,2% pe an la euro, pentru scadenta de o luna. Francezii incearca sa-si convinga clientii sa economiseasca pe termen lung, oferind depozite in lei chiar si cu maturitati de trei ani, cu o dobanda de 6,2% pe an (pentru depuneri de cel putin 2.500 de lei).   Dobanzile la depozitele la termen oferite firmelor si persoanelor fizice autorizate sunt usor mai mari decat cele oferite clientilor de retail, pragul minim fiind de 5,7% pe an la lei si 2,7% pe an la euro. Dobanzile depasesc acum cu putin inflatia anuala, care a coborat la 5,1% in iunie, insa prognozele indica o continuare a incetinirii cresterii preturilor, astfel ca randamentele reale ale acestor plasamente ar trebui sa se imbunatateasca.

Dobanzile la depozite au crescut puternic in ultima parte a anului trecut si in primele luni din 2009, ajungand pana la 20% pe an la lei si 8% pe an la euro, in conditiile in care lichiditatea scazuta a generat o lupta intre banci pentru castigarea fiecarui client.

Dobanzile mai mari au reusit sa stimuleze economisirea in randul populatiei, astfel ca la sfarsitul lui iunie depozitele administrate de bancile locale totalizau 110 mld. lei (circa 26,1 mld. euro), in crestere cu peste 22 mld. lei fata de aceeasi luna din 2008.

In ultimele trei-patru luni s-a conturat insa o tendinta accentuata de reducere a dobanzilor la depozite, mult mai vizibila in cazul bancilor mari. Bancile de talie medie si mica ofera in continuare dobanzi de peste 10% pe an la depozitele in lei.

Bonificatiile la depozite au inceput sa scada pe fondul reducerii de catre BNR a dobanzii de politica monetara, dar si in ton cu diminuarea presiunilor inflationiste. BNR a redus dobanda de referinta la 8,5% pe an in ultima sedinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO