Bănci și Asigurări

BRD şi Banca Transilvania au decis să iasă din Consiliul Patronatelor Bancare

BRD şi Banca Transilvania au decis să iasă din...

Autor: Claudia Medrega

20.05.2016, 00:04 44219

BRD-SocGen şi Banca Transilvania, jucători plasaţi pe locurile doi şi trei pe piaţa locală, au decis să iasă din Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR).

Cele două bănci nu au comentat această decizie.

Cum arată satul de vis unde nu există drumuri, maşini sau aglomeraţie - GALERIE FOTO

Cum arată cea mai mare navă de croazieră construită vreodată. A costat un miliard de dolari. Galerie FOTO

Topul oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă. Galerie FOTO

„Relaţia dintre Banca Transilvania şi CPBR a provenit din faptul că, achiziţionând anul trecut Volksbank România, BT a preluat în mod automat pentru o perioadă drepturile şi obligaţiile VBRO ca membru al CPBR. Chiar şi după ieşirea din organizaţia patro­nală, BT şi-a exprimat disponi­bi­litatea de a colabora în continuare cu CPBR la nivel instituţional pe proiecte de interes comun, însă fără a mai putea aloca resurse în mod permanent ca mem­bru“, a declarat Bogdan Preda, secretar general, director executiv Relaţii Publice şi Instituţionale la CPBR.

CPBR a fost înfiinţat anul trecut, reprezentanţii patronatului afirmând că scopul a fost de a crea o organizaţie com­plementară Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Celelalte cinci bănci membre ale organizaţiei sunt BCR, Raiffeisen, UniCredit, ING şi Bancpost.

Preşedinte al CPBR este Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank. ARB este condusă din poziţia de director executiv de Florin Dănescu, fost director general al RIB, iar funcţia de preşedinte este deţinută de Sergiu Oprescu, CEO al Alpha Bank.

Relativ la afirmaţii apărute recent cum că ARB şi CPBR ar trebui să fuzioneze, Preda susţine că CPBR e o organizaţie patronală, înfiinţată potrivit Legii Dialogului Social, afiliată la Confederaţia Concor­dia, pe când ARB este o asociaţie profesională cu vechime în domeniu, deci „o fuziune este puţin probabilă din punct de vedere tehnic şi al specificului“. „Îndatoririle şi activi­tă­ţile membrilor unei organizaţii pa­tronale presupun implicare şi alocare de resurse umane şi băneşti mai mari, dat fiind faptul că pe lângă multiplele provocări ale perioadei recente din sectorul bancar, băncile membre ale pa­tronatului susţin şi alte activităţi specifice dialogului tripartit «Guvern-Patronat-Sindicate».“

Preda a reamintit că toate băncile membre ale CPBR sunt şi membre ale ARB, nedesprinzându-se din ARB, ci „încercând să desfăşoare activităţi de cele mai multe ori complementare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO