Bănci și Asigurări

BRD taie 2,5% din dobanzile la creditele ipotecare in euro

09.12.2009, 23:05 137

BRD, a doua banca de pe piata dupa active, a redus cu pana la2,5% dobanzile la creditele ipotecare in euro si cu circa unprocent dobanzile la creditele de nevoi personale si cele auto.

"Clientii care solicita un credit Habitat Ipotecar sau HabitatPlus vor fi finantati in euro cu o dobanda cu 2-2,5% mai mica decatpana acum, in functie de avans si de perioada de creditare", auprecizat oficialii bancii. Dobanda la ipotecare se situeaza astfella o marja de 3% pana la 4,5% peste indicatorul EURIBOR(principalul indicator al costului creditelor in zona euro) la treiluni, aflat in acest moment la 0,71% pe an.

Mai multe banci comerciale au anuntat in ultimele saptamaniieftiniri de credite dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a criticatinstitutiile financiare ca tin costurile de creditare mult prea suscomparativ cu dobanda de politica monetara a bancii centrale.

Isarescu a precizat anterior ca un nivel acceptabil aldobanzilor la lei ar fi de 3% peste dobanda de refeinta, adica 11%pe an, in timp ce la depozite bonificatiile ar trebui sa coboaresub 8% pe an.

UniCredit Tiriac a anuntat saptamana aceasta reducerea cu panala 1,5% a dobanzilor la creditele cu garantii imobiliare, atat inlei, cat si in euro. Si Piraeus Bank sau Alpha Bank au taiatdobanzile la credite cu 1-1,5% in ultima perioada. In acelasi timp,mai multe banci - printre care Raiffeisen sau Banca Transilvania,au lansat dobanzi promotionale pentru anumite tipuri de creditecontractate pana la finalul anului.

BRD a redus cu 1,1% si dobanzile la creditele de consum faragarantii in lei, acestea fiind cuprinse intre 9,9% si 12,5% pe an.De exemplu, pentru un credit de 20.000 de lei cu o perioada derambursare de cinci ani rata lunara se situeaza in jurul a 500 delei.

Produsele "StudentPlus" si "Creditul 10 lei" vin, de asemenea,cu dobanzi mai mici cu circa un punct procentual, de 7,9% pe an.Dobanda la creditele auto a fost redusa pana la 9,9% pe an infunctie de perioada de rambursare. BRD a inregistrat in primelenoua luni un profit net de 660 mil. lei (156 mil. euro), in scaderecu 19% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO