Bănci și Asigurări

BRD: Trezoreria va atrage în acest an de pe pieţele externe peste 1,8 mld. euro, prin împrumuturi pe termen mediu

BRD: Trezoreria va atrage în acest an de pe pieţele externe peste 1,8 mld. euro, prin împrumuturi pe termen mediu
11.05.2011, 16:50 249

Ministerul Finanţelor va împrumuta în acest an 7,5 miliarde lei(1,8 miliarde euro) de pe pieţele externe prin programul MTN(Medium Term Notes), în condiţiile în care nevoia totală definanţare pentru 2011 este estimată la 86 miliarde de lei (circa 21miliarde euro), potrivit BRD.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi aanunţat marţi că România va efectua prima emisiune prin programulMTN (Medium Term Notes) în prima parte a acestui an şi va lansa oaltă licitaţie în a doua parte a anului 2011.

Potrivit raportului de primăvară al BRD privind perspectivemacroeconomice, nevoia totală de finanţare de 86 de miliarde de leipentru acest an a fost calculată luând în considerare un deficitbugetar de 4,4% din PIB, cât a fost convenit cu FMI. Astfel, BRDestimează că Finanţele vor împrumuta 24 de miliarde de lei pentruacoperirea deficitului bugetar şi 61,8 miliarde lei pentru plataserviciului datoriei publice.

Din totalul nevoii de finanţare, 12,4 miliarde de lei vorreprezenta împrumuturi contractate direct sau garantate destat.

Potrivit BRD, o sumă de 67,6 miliarde de lei va fi atrasă prinemisiuni de titluri de stat, din care cea mai mare parte de pepiaţa locală, respectiv 56 de miliarde de lei.

De la începutul acestui an, Finanţele au împrumutat de pe piaţalocală peste 24 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO