Bănci și Asigurări

BRD vrea să învie cererea de credite cu dobânzi mai mici cu trei puncte

BRD vrea să învie cererea de credite cu dobânzi mai mici cu trei puncte

Autor: Voican Razvan

01.03.2011, 23:55 219

BRD, a doua mare bancă, a dat ieri primul semnal puternic pentruresuscitarea cererii de credite de retail prin reducerea dobânzilorpe toată gama de produse, cu până la trei puncte procentuale lacreditele de consum fără garanţii.

Dacă până acum băncile recurgeau mai ales la reduceri de dobândăpromoţionale, valabile numai pe perioade determinate, pentru atesta apetitul clienţilor, BRD vine cu o "resetare" a dobânzilornominale pe niveluri inferioare încercând să atragă atenţiaclienţilor.

"Dorim să facem primii paşi şi să ne arătăm disponibilitateafaţă de clienţi pentru a le finanţa nevoile. Credem că semnalulnostru va fi bine perceput în piaţă şi clienţii vor avea mai multăîncredere pentru viitor, ceea ce va spori cererea de credite", adeclarat Roxana Cosmescu, recent numită director executiv PolulComercial al Reţelei în BRD. Mişcarea vine în contextul în careanul trecut soldul creditelor acordate de BRD a scăzut cu 1%, iarportofoliul de clienţi de retail activi s-a restrâns cu circa45.000.

Cele mai mari reduceri de dobândă, de până la trei puncte, aufost operate la creditele de consum fără garanţii, care implică deregulă sume mai mici şi pentru care cererea ar putea reveni maiuşor. La lei, dobânzile sunt fixe, cuprinse între 7,5% şi 9%, înfuncţie de durata creditului, în timp ce la euro banca aplicădobânzi variabile formate din EURIBOR la trei luni plus marje de6,5, respectiv 8,5 puncte, diferenţiate tot de durată.
Banca încurajează şi creditul auto în lei tot prin ieftiniri depână la trei puncte, noile dobânzi fiind cuprinse între 7,5% şi 9%pentru maşini noi, respectiv între 8,5% şi 9,5% pentru rulate. Lacreditele de nevoi personale cu ipotecă în euro, scăderea dedobândă ajunge la 1,5 puncte procentuale, formula fiind EURIBOR la3 luni plus marje de 4, respectiv 4,5 puncte în funcţie de durată.În cazul creditelor ipotecare în euro, reducerea dobânzii cujumătate de punct procentual a fost operată pentru împrumuturile peperioade de peste 20 de ani şi cu avans mai mic de 20%, variantă deprodus care se adresează unor clienţi care nu pot plăti rate preamari. Noua formulă de dobândă este EURIBOR la trei luni plus 4puncte procentuale.

Totuşi, în general dobânzile anuale efective sunt cu până latrei puncte procentuale mai mari decât cele nominale din cauzacomisioanelor. De la începutul anului, BCR, Raiffeisen şi BancaTransilvania au lansat promoţii de dobândă la credite, mai ales lacele de consum. Anul trecut creditul de consum s-a redus cu peste18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO