Bănci și Asigurări

​BREAKING NEWS După prăbuşirea creditării, băncile s-au răzgândit în ceea ce priveşte avansurile la creditele ipotecare: Piraeus a tăiat avansul minim de la 40% la 20%

​BREAKING NEWS După prăbuşirea creditării, băncile...

Autor: Anelis Baciu

03.08.2016, 14:26 9493

Piraeus Bank, o bancă medie din sistemul bancar local, s-a răzgândit în ceea ce priveşte avansul minim cerut clienţilor care cumpără un credit ipotecar în lei si a decis să reducă avansul la 20% după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%. Avansul, de 40%, cerut de Piraues era cel mai mare din piaţă, media fiind undeva la 30-35%.

Decizia Piraeus de a reduce avansul nu este singulară, BCR, cea mai mare bancă locală, revenind de asemenea asupra avansului minim. BCR a redus avansul de la 35% la minimum 25%, dar doar pentru imobilele ipotecate din oraşele mari ale României precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, sau Constanţa. De asemenea, BRD a anunţat recent ca are în vedere reducerea avansului.

Vânzările reduse de credite ipotecare standard la avansuri de 30-35% i-au determinat pe bancheri să se răzgândească la nivelul avansului la doar două luni de la intrare în vigoare a legii dării în plată. 

Toate băncile din top 10 au majorat avansul la ipotecare ca reacţie la darea în plată

Cei mai mari 10 jucători din sistemul bancar, care controlează aproximativ 80% din piaţă, au modificat avansul cerut clienţilor pentru creditele ipotecare, atât la lei, cât şi la valută, ca reacţie la darea în plată, care a intrat în vigoare vineri.
 
Startul majorării avansului la creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen, un jucător de top cinci, care a decis la finele lunii ia­nuarie să implementeze direct pe site noii parametri de creditare. Raiffeisen Bank a decis să majoreze avansul solicitat la creditele imo­biliare standard până la 35% în îm­pru­muturile în lei şi până la 40% pentru creditele în euro, înainte de a fi aprobată forma finală a legii privind darea în plată a imobilelor. Vi­neri banca a publicat şi un ghid cu privire la darea în plată. Banca le recomandă clienţilor să se documenteze atent şi să evalueze op­ţiunile pe care le au.
 
Banca Transilvania este instituţia de credit care s-a alăturat cel mai recent băncilor care au decis să majoreze avansul ca reacţie la darea în plată. În cazul achiziţiei de lo­cuinţe, noile intervale de avans pentru cre­dite imobiliare încep de la 20% în cazul per­soa­nelor care achiziţionează prima locuinţă şi ajung până la 35%, în funcţie de monedă şi tipul garanţiei. Concret, pentru a permite accesul la fi­nanţare al persoanelor care îşi achi­ziţionează prima locuinţă, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinaţie achiziţionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, menţionează banca. În cazul împrumuturilor în lei, care nu se încadrează în condiţiile de prima locuinţă şi limita de sumă (125.000 euro), avansul stan­dard este de 25%. În cazul împru­muturilor în euro, avansul standard porneşte de la 30%.
 
Asociaţia Română a Băn­cilor (ARB), care concentrează întreaga piaţă ban­cară din România, spunea recent pentru ZF că nu intervine în politica co­mercială a băncilor membre şi că orice decizie care pri­veşte activitatea comercială a băncilor este adoptată pe baze individuale în funcţie de strategia pro­prie fiecărei instituţii de credit şi de modificările legislative care afectează activitatea.
 
Din rândul băncilor de talie medie, Banca Românească şi Intesa au majorat la rândul lor avansul la ipotecare. Un avans mai mare înseamnă mai mulţi bani aduşi băncii la început. De exemplu, pentru un credit de echivalentul în lei a 60.000 de euro, un avans de 15% ar fi însemnat 9.000 de euro. Avansul de 30% înseamnă practic 18.000 de euro, adică de două ori mai mulţi bani.
 
Dar per total, suma de rambursat la bancă după 30 de ani (maturitatea medie a creditelor imobiliare) va scădea. Potrivit simulatorului de calcule al BCR, pentru un credit de 200.000 de lei (45.000 de euro) un client ar fi rambursat băncii după 30 de ani aproximativ 300.000 de lei, iar după înăsprirea creditării, majorat la 35% avans, soldul total de rambursat s-ar ridica la 214.000 de lei.
 
Darea în plată presu­pune că debitorul care are probleme la plata creditelor imo­biliare mai mici de 250.000 de euro se poate pre­zenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.
 
Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul guver­na­mental Prima casă.
 
Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri pentru a beneficia de darea în plată, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, stipulează legea iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir.
 
Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată trebuie să notifice instituţia de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debi­torul să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, avocat sau notar public.
 

Raiffeisen trimite unde de şoc pe piaţa creditelor imobiliare şi majorează avansul la 35% la lei şi la 40% la euro

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul bancar, a decis prin­tr-o măsură fără precedent să ma­jo­reze avansul cerut pentru creditele imo­biliare standard, chiar înainte de a fi aprobată forma finală a legii privind darea în plată.

Astfel, Raiffeisen, care în ultimele luni din 2015 a avut o poli­tică agresivă de reducere a bonifi­ca­ţiilor la depozite, a majorat avansul so­licitat la creditele imo­bi­lia­re standard în lei până la 35% şi pentru cele în euro până la 40%. De­ci­zia este surprinză­toa­re având în vedere că avan­sul solicitat pentru un credit imobiliar stan­dard este de 15%.
 
Cum motivează re­pre­zen­tanţii băncii aceas­tă decizie? „La creditele ipo­tecare standard am ajus­tat unele criterii de acor­dare, în special în ce­ea ce priveşte avansul, până la clarifi­carea legislaţiei cu impact în domeniul îm­prumuturilor cu garanţie imo­biliară“, au răspuns scurt reprezentanţii Raiffeisen la soli­citarea ZF. Aceştia au adăugat că programul Prima casă continuă fără modificări, avansul rămânând la 5%.
 
Banca Românească devine a treia instituţie de credit care majorează avansul la creditele imobiliare în lei
 
Banca Românească, un jucător de talie medie din sistemul bancar şi cu acţionariat elen, a majorat avansul so­li­citat unui client pentru creditele imo­biliare în lei de la 15% la 35%, iar pen­tru cele în euro de la 20% la 40%, po­trivit infor­maţiilor obţinute de ZF şi confirmate de bancă.

Reprezentanţii in­sti­tuţiei de credit nu au trans­mis către ZF până la ora închiderii ediţiei care sunt motivele care au stat în spatele acestei deciziei, însă cel mai probabil este o reacţie la con­tro­versata lege a dării în plată, cri­ticată vehement de bancheri.

De altfel, bancherii au ameninţat de mai multe ori că vor majora avansul la creditele imobiliare dacă darea în forma actuală va trece, însă deja trei bănci din sistem (Raiffeisen, Bancpost şi cel mai recent Banca Românească) au ales să facă acest pas chiar în toiul discuţiilor privind forma legii dării în plată.

Banca Românească a ales să nu pu­bli­ce încă pe site informaţiile refe­ritoa­re la avansul solicitat, la o săptămână după ce a luat această decizie.

Celelalte două bănci care s-au „revoltat“ la le­gea dării în plată - Raif­feisen şi Bancpost - au ales să modifice ca­rac­teristicile produsului de creditare pe site-ul pro­priu fără să anunţe în prealabil presa.

Însă bancherii sus­ţin că au sufi­ciente mo­tive pentru aceste decizii în­tru­cât legea dării în plată, care per­mite stingerea datoriei dacă debitorul ale­ge să predea cheile locuinţei şi im­plicit renunţă la dreptul de proprietate la aceasta, ar putea să aibă un impact ne­gativ asupra sistemului bancar local.
 
La două săptămâni după ce Raiffeisen a şocat clienţii, Bancpost a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare
 
Bancpost, jucător prezent în topul celor mai mari zece bănci din sistemul bancar, a majorat avansul pentru cre­ditele ipote­care în lei de la 15% la 33%, iar în cazul celor în euro de la 25% la 43%, decizia fiind luată înainte ca noua variantă a legii privind darea în plată a imobilelor să fie aprobată de Parlament.

Totodată, pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, instituţia de credit a decis să diminueze valoarea maximă finanţată de la 75% la 57% din valoarea garanţiei.

„Proiectul legii dării în plată determină schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personală, susţi­nută de o garanţie reală imobiliară, la un produs de finanţare a activelor. În acest sens, suntem datori să acţionăm în spiritul reglementărilor prudenţiale pentru admi­nistrarea riscului. Astfel, Bancpost a decis modificarea condiţiilor de creditare apli-cate creditelor ipotecare, atât pentru cele în lei, cât şi pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui împrumut fiind de 33% la lei şi respectiv 43% la euro“, au de­clarat pentru Mediafax reprezentanţii băncii. Clienţii Bancpost care au depus aplicaţii de credit până vineri (12 februa­rie), data intrării în vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de condiţiile anterioare.

 

„În ceea ce priveşte programul Prima casă, Bancpost monitorizează în mod constant contextul de piaţă, urmând ca, în funcţie de evoluţia proiectului legislativ, să reanalizăm implicarea în cadrul programului“, au punctat reprezentanţii instituţiei de credit. Restul cerinţelor afe­rente acestor credite au rămas neschim­bate.

Pentru creditele ipotecare în euro, dobânda se calculează în funcţie de Euribor, la care se adaugă o marjă de 5,5% pentru clienţii care încasează veniturile într-un cont Bancpost şi de 5,75% pentru restul.

La împrumuturile în lei, dobânda este corelată cu Robor la trei luni, plus o marjă de 3% la veniturile în cont, altfel fiind de 3,25%. La sume de peste 100.000 euro, echivalent lei, marja băncii este de 4,25%.

În cazul finanţărilor de nevoi personale cu ipotecă în lei, banca percepe o marjă de 3,3% peste Robor la trei luni, dar care se stabileşte în funcţie de profilul clientului şi istoricul de creditare din Biroul de Credit. Dacă banca finanţează mai mult de 50% din valoarea evaluată a garanţiei, la marja băncii se adaugă 0,3 puncte procentuale.

Raiffeisen Bank a fost prima insti­tuţie de credit din sistem care a decis la finele lunii ianuarie să majoreze avansul pentru creditele ipotecare la 35% în cazul celor în lei şi 40% la euro.

La două săptămâni de la decizia surprinzătoare a Raiffeisen, o altă bancă din sistem a decis să facă acest lucru şi prin aceeaşi modalitate: modi­ficarea directă pe site, fără să anunţe printr-un comunicat de presă.

 
9 mai 2016: Cea mai mare bancă din România măreşte avansul la creditele ipotecare în lei de la 15% la 35% şi reduce durata maximă a creditului cu 5 ani. Poziţia BCR
 
BCR, cel mai mare jucător din sistem, a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%. Banca nu vinde credite în euro.

Decizia vine ca o reacţie la promulgarea dării în plată şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Legea ar urma să intre în vigoare pe 13 mai.

Astfel, pe podiumul băncilor în funcţie de active care nu au majorat avansul pentru creditele imobiliare rămâne doar Banca Transilvania.

În prezent, un număr de nouă bănci din sistem, dintre care şase în top zece cele mai mari instituţii de credit după active (BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost) au majorat avansul la creditele imobiliare în lei, în cazul celor în euro chiar şi de la 25% la 40%.

Poziţia oficială a BCR: 

Cea mai mare bancă din România a anunţat astăzi că odată cu noul context legislativ care permite clienţilor să renunţe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanţia creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR modifică parametrii creditelor garantate cu ipotecă imobiliară.

 

"Ne afăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămână stabilitatea României prin atragerea permanentă de capital şi prin creşterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susţine producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrânge capacitatea de valorificare a potenţialul de susţinere. BCR va monitoriza îndeaproape piaţa şi impactul legislaţiei în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreşedite Retail&Private Banking, BCR.

Modificarea avansului la 35% este însoţită şi de creşterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar şi de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Măsură-şoc: BRD creşte avansul la 50% pentru creditele ipotecare în euro

 

BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de active, a decis să majoreze avansul la 50% pentru creditele ipotecare în euro acordate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, în timp ce pentru împrumuturile în aceeaşi monedă, dar pe o durată mai mică de 25 de ani, avansul este de 25%, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul propriu.

Produsele de creditare în euro din portofoliul unei bănci sunt rar accesate de clienţi, mai ales cele cu o durată mai mare de 25 de ani care au o pondere foarte redusă în vânzările noi ale unei bănci. Analiştii explică că doar cei care îşi încasează salariul în euro şi care au neapărat nevoie de un împrumut în monedă unică aleg să se prezinte în sucursala băncilor pentru acest lucru.
 
Cu alte cuvinte, impactul BRD de a majora la 50% valoarea maximă finan­ţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie nu ar putea să aibă un impact mare în piaţă în condiţiile în care în prezent se vând rar ipotecare în euro. Însă mişcarea băncii pe acest segment poate fi interpretată ca un contraatac la legea dării în plată şi prin urmare se pune întrebarea, cel puţin la nivel teoretic, ce măsuri va lua banca pentru avansul ipotecarelor în lei. În prezent avansul practicat de BRD pe acest segment este de 15%.
 
Rămâne de văzut care va fi prima instituţie de pe podiumul bancar (compus din BCR, BRD şi Banca Transilvania) care va decide să majoreze avansul cerut la creditele ipotecare în lei (în prezent toate trei afişează un avans de minimum 15%) în contextul în care bancherii au ameninţat de mai multe ori că vor înăspri condiţiile de creditare. De altfel, potrivit unui sondaj realizat de BNR şi publicat în luna februarie, băncile anticipează pentru prima oară în ultimele patru trimestre că vor înăspri într-o anumită măsură standardele de creditare în cazul creditelor imobiliare în perioada următoare, în timp ce condiţiile de creditare pentru creditele de consum sunt anticipate a se menţine constante în primul trimestru din acest an.
 
Spre comparaţie, băncile din zona euro au relaxat standardele de creditare aferente creditării imo­biliare, în timp ce condiţiile aplicabile creditelor de consum au fost înăsprite uşor pentru prima oară din ultimul trimestru din 2014, menţionează BNR.
 
De altfel, trei bănci din sistem au decis să majoreze avansul pe partea de credite imobiliară standard. Astfel, Raiffeisen a dat startul „revolteiî bancherilor la controversata lege a dării în plată, majorând fără să anunţe presa de la 15% la 35% avansul pentru creditele în lei. Ulterior, acesteia i-a urmat Bancpost, care a dus de la 15% la 33%, iar cea mai recentă bancă care a luat această decizie a fost Banca Românească, de la 15% la 35% pe lei. Cu alte cuvinte, un român care doreşte să achiziţioneze un imobil de echivalentul în lei a 60.000 de euro de la banca austriacă Raiffeisen, trebuie să scoată din buzunar 20.000 de euro pentru a putea accesa creditul.
 
Băncile trec la înăsprirea creditării după promulgarea dării în plată. BRD şi Alpha Bank majorează avansul la creditele în lei pentru apartamente şi case
 

Alpha Bank se înscrie pe lista instituţiilor de credit din sistem care au decis să majoreze avansul la creditele imobiliare după ce darea în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Darea în plată a fost una dintre cele mai controversate legi post­de­cem­briste, un act normativ care a reuşit pu­ternic să îi învrăjbească pe bancheri şi pe parlamentari unii împotriva celorlalţi.

Mai multe bănci din sistem (cum ar fi Raiffeisen, Bancpost, Intesa, Banca Româ­neas­că) au majorat deja avansul la creditele imo­biliare chiar în toiul discuţiilor privind da­rea în plată, adică la sfârşitul lunii ianuarie, cum ar fi cazul austriecilor de la Raiffeisen.

UniCredit confirmă oficial : Va majora avansul la imobiliare la 25%, după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată
 
UniCredit Bank a decis ca începând de luni, 16 mai 2016, să majoreze avansul la creditele ipotecare şi imobiliare de achiziţie, în lei şi în euro, la 25%, au transmis reprezentanţii UniCredit România, confirmând informaţiile publicate anterior de ZF.

 „Această decizie a fost adoptată în urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată. Monitorizăm cu atenţie evoluţia pieţei imobiliare şi consecinţele adoptării legii dării în plată.  Ne dorim în continuare să susţinem cererea de finanţări ipotecare, atât prin programul Prima Casă,  cu privire la care sperăm că fondurile vor fi suplimentate, cât şi prin finanţările de credite ipotecare cu avans 25%. Credem că acest produs ipotecar oferit de UniCredit Bank rămâne în continuare printre cele mai competitive din piaţă”, au explicat reprezentanţii UniCredit.

La creditele imobiliare în lei UniCredit solicita până acum un avans minim de 15%, iar la împrumuturile ipotecare în euro avansul minim era de 20%.

Decizia UniCredit vine odată cu intrarea în vigoare a legii privind darea în plată a imobilelor.

UniCredit devine astfel a zecea bancă care decide să majoreze avansul la creditele imobiliare.

CEC Bank majorează avansul la creditele imobiliare la 30%, atât în lei cât şi în valută

CEC Bank a anunţat că va majora de la 9 mai avansul de la 15% la 30% pentru creditele acordate pentru achiziţionarea şi construirea de imobile de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în valută.

Acestea din urmă se vor acordă numai clienţilor care obţin venituri în valută creditului. De asemenea, având în vedere nivelul crescut al riscului în contextul Legii Darii în Plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare şi construire de imobile, cât şi în cazul creditelor de nevoi personale şi de refinanţare credite garantate cu ipoteca imobiliară, marjă de dobândă aplicabilă va creşte cu un punct procentual în cazul creditelor în lei, respectiv două puncte procentuale în cazul creditelor în valută. 

"Prin aceste modificări, CEC Bank îşi adaptează ofertă de creditare noului cadru legislativ, decizia băncii având că prioritate protejarea intereselor întregului portofoliu de clienţi. Cei peste 150 de ani de experienţă şi încrederea pe care ne-o acordă clienţii ne responsabilizeaza permanent şi ne îndeamnă să adoptăm o atitudine prudenţa, în condiţii de competitivitate, pentru a asigură calitatea portofoliului de credite şi o bună protecţie a deponenţilor băncii. Mai mult, rămânem în continuare deschişi dialogului cu clienţii noştri, pentru a identifică împreună cele mai potrivite soluţii de finanţare, perfect adaptate nevoilor acestora", a afrimat Radu Graţian Gheţea, preşedinte director general CEC Bank.

Banca Transilvania a anunţat oficial că majorează avansul la creditele ipotecare
 
Banca Transilvania a anunţat astăzi că majorează avansul pentru creditele ipotecare, atât la lei cât şi la euro. Astfel, avansul standard pentru creditele ipotecare în lei va fi de la 25%, iar pentru euro de 30%. 
 
Pentru a permite accesul la finanţare a persoanelor care îşi achiziţionează prima locuinţă, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro, care au ca destinaţie achiziţionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%.
 
În cazul imprumuturilor in lei, care nu se incadreaza in conditiile de prima locuinta si limita de suma, avansul standard este de 25%.
 
In cazul imprumuturilor in euro, avansul standard porneste de la 30%.
 
Noile cerinţe ale Băncii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai a.c. şi se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi înregistratre cereri la bancă incepand cu respectiva dată.
 
O altă bancă mare măreşte avansul la creditele ipotecare în lei. Numărul din top 10 cele mai mari bănci din România care cer acum mai mulţi bani clienţilor care se prezintă la bancă a crescut la şapte
 
ING, sucursala grupului olandez cu acelaşi nume, a majorat avansul cerut pentru creditele imobiliare în lei de la 15% la 25%, la doare două zile de la intrarea în vigoarea a legii dării în plată. Numărul celor mai mari 10 bănci din sistem care au majorat astfel avansul la creditele imobiliare a crescut la şapte, potrivit datelor băncilor.
 
 
Carpatica, listată la Bursă, majorează avansul la credite imobiliare la 28% şi devine astfel banca cu numărul 13 din sistem care ia această decizie
 
Banca Comercială Carpatică, un jucător de talie medie din sistem, dar listat la Bursă, a majorat avansul la creditele imobiliare în lei de la 15% la 28%, ca efect al impactului pe care darea în plată ar putea să îl aibă asupra portofoliului de clienţi.

“Decizia băncii apare că o necesitate a menţinerii condiţiilor de prudenţialitate şi competitivitate că efect a impactului pe care legislaţia o poate avea asupra portofoliului de clienţi, dar şi că o necesitate a adaptării ofertei împrumuturilor noului cadru legislativ prin adecvarea politicilor de creditare”, potrivit băncii.

Astfel, Carpatica devine a 13-a bancă din sistem care decide să-şi modifice parametrii de creditare şi să majoreze avansul solicitat clienţilor pentru creditele imobiliare/ipotecare. Toate băncile din top 10 au luat această decizie, pentru ca pe lista celor de talie medie să se înscrie Banca Româneasc şi Intesa.

 
Piraeus cere avans de 40% clienţilor care vor credite imobiliare în lei sau euro
Numărul băncilor care au majorat avansul după Legea dării în plată a ajuns la 14.
 
Piraeus Bank, o bancă de talie medie din sistem, a majorat avansul creditelor imobiliare în lei şi în euro de la 15% la 40% pentru cele care au o maturitate mai mare de 15 ani şi la 30% pentru împrumuturile cu scadenţă mai mică de 15 ani. Astfel, Piraeus Bank România este prima bancă din sistem care duce avansul la creditele în lei atât de aproape de 50%, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.
 
Grecii de la Piraeus Bank se înscriu pe lista băncilor care au decis să modifice parametrii de creditare ca reacţie la darea în plată. Lista băncilor care au majorat avansul la imobiliare / ipotecare ajunge astfel la 14.
 
Recent, şi Banca Comercială Car­patica, un jucător de talie medie, listat la bursa de la Bu­cureşti, a luat această decizie. Atât Car­pa­tica, cât şi Pi­raeus sunt membre ale Aso­ciaţiei Ro­mâne a Băncilor. De altfel, toate băncile care au decis să majoreze avansul la împrumuturi imobiliare / ipotecare sunt fac parte din ARB. Reprezentanţii asociaţiei au transmis recent la solicitarea ZF că aceasta nu intervine în politica comercială a băncilor membre şi că orice decizie care priveşte activitatea comercială a băncilor este adoptată pe baze individuale în funcţie de strategia proprie fiecărei instituţii de credit şi de modificările legislative care afectează activitatea.
 
 
Din rândul băncilor de talie medie, Banca Românească şi Intesa au majorat la rândul lor avansul la ipotecare.
 
Un avans mai mare înseamnă mai mulţi bani aduşi băncii la început. De exemplu, pentru un credit de echivalentul în lei a 60.000 de euro, un avans de 15% ar fi însemnat 9.000 de euro. Avansul de 30% înseamnă practic 18.000 de euro, adică de două ori mai mulţi bani.
 
Dar per total, suma de rambursat la bancă după 30 de ani (maturitatea medie a creditelor imobiliare) va scădea. Potrivit simu­latorului de calcule al BCR, pentru un credit de 200.000 de lei (45.000 de euro) un client ar fi rambursat băncii după 30 de ani aproximativ 300.000 de lei, iar după înăsprirea creditării, majorat la 35% avans, soldul total de rambursat s-ar ridica la 214.000 de lei.
 
Darea în plată presupune că debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.
 
Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul guvernamental Prima casă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO