Bănci și Asigurări

BREAKING NEWS! Florin Cîţu, senator PNL: Guvernul pregăteşte o taxă de 0,5% pe active pentru bănci şi companii de asigurări pentru că nu mai are bani la buget

Autor: Ştefan Stan

30.08.2017, 13:01 23922

Guvernul pregăteşte o taxă de 0,5% pe activele bancare, ale băncilor şi asiguratorilor şi ale celorlalte instituţii din sectorul bancar, pentru că nu are destui bani la buget, iar toate atacurile din ultima perioadă la adresa băncilor şi fondurilor de pensii sunt pentru a justifica această taxă, a spus Florin Cîţu, membru în comsisia Buget Finanţe, în cadrul emisiunii ZF Live.

”Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget. Totul începe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active”.

Băncile au active de circa 400 mld. lei, iar asiguratorii de circa 30 de miliarde de lei. Guvernul ar putea strânge circa 2-3 miliarde de lei bani suplimentari la buget din această taxă. 

”Este clar că e nevoie de aceşti bani, şi nu se vor opri acolo. TVA-ul nu se mai reduce la 18% de anul viitor. Şi nu cred că se va opri acolo, cred că TVA-ul va creşte spre 20-21%, unde este media europeană. Taxa de solidaritate este încă în programul de guvernare”.

PNL este împotriva unei taxe – chiar şi cea pe active bancare – pentru că ar urma să fie plătită de toată lumea. ”Pe de-o parte clienţii băncilor vor plăti această taxă, dar pe de altă o vom plăti cu toţii, căci statul va trebui să se împrumute, iar factura noi o vom achita.” 

Florin Cîţu spune că cifrele arată clar că ne îndreptăm spre dezastru: cheltuim pe salarii şi asistenţă socială mai mult cu 11,3 mld. decât luăm din taxe, impozite şi accize.

”Ei ne spun că în România există o problemă, că cei din sectorul privat fură şi nu plătesc. Problema nu e în sectorul privat, problema este la administrarea dezastruasă a economiei de acest guvern. Cu o creştere economică de 5,7% să ai această execuţie bugetară este un dezastru, şi asta înainte să ai legea salarizării univerare şi legea pensiilor implementate”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO