Bănci și Asigurări

Brokerii protestează împotriva plafonării comisionului pe RCA: Contravine pieţei libere

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

01.08.2014, 00:03 637

Plafonarea comisionului de intermediere a poliţelor auto obligatorii (RCA) la maximum 10% din valoarea primei, dar şi menţionarea acestuia pe poliţă nu ar trebui să se regăsească în proiectul de normă propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), deoarece contravine regulilor pieţei libere şi creează confuzie în rândul clienţilor, afirmă brokerii de asigurări.

În prezent, comisionul mediu plătit brokerilor pentru vânzarea asigurărilor RCA se situează la 15%, însă există şi brokeri care „se laudă“ cu un comision de 20%.

„Plafonarea comisionului nu e o decizie corectă, pentru că vorbim de o relaţie comercială între broker şi asigurător (...) piaţa trebuie să rămână liberă. În plus, o astfel de măsură ar încuraja acordarea de comisioane sub altă formă, mascat“, a explicat pentru ZF Cristian Fugaciu, director general al brokerului Marsh.

Piaţa de asigurări, dar şi industria de brokeraj trec prin momente dificile după ce ASF a anunţat măsuri dure care vor lovi în toţi jucătorii din piaţă, dar al căror obiectiv declarat este cură­ţarea sectorului şi revenirea pe profit. Stabilirea unei marje de solvabilitate de cel puţin 1,3 faţă de 1 în prezent, precum şi plafonarea la maximum 10% a comisionului plătit brokerilor şi menţionarea acestuia pe poliţă sunt principalele schimbări propuse de ASF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO