Bănci și Asigurări

Bruynseels, BCR: Cand e boom economic romanii sunt euforici, iar cand e declin sunt prea deprimati

Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, se asteapta la o revenire graduala pe piata creditarii

08.03.2009, 21:54 25

BCR este una dintre putinele banci care continua sa acorde credite in euro, ceea ce ii permite sa recastige cota de piata pe segmentul corporate, insa nu finanteaza la orice pret, afirma britanicul Dominic Bruynseels, 49 de ani, presedintele executiv al bancii romanesti.
"Nu vanam cota de piata, insa cum unele banci nu mai dau credite, putem castiga clienti, dar nu indiferent de pret. Anul acesta probabil ne vom mari cota de piata mai ales la creditul corporate, in timp ce la depozite vom avea o pozitie stabila pentru ca nu resimtim vreo lipsa de lichiditati si nu suntem nevoiti sa platim dobanzi foarte mari nici la lei, nici la euro", a spus Bruynseels in prima sa iesire in presa romaneasca dupa ce la 1 iulie 2008 a fost prezentat ca CEO al BCR.
Referindu-se la competitia bancilor pentru depozite, Bruynseels spune ca BCR va oferi dobanzi mai mari doar anumitor clienti pentru pastrarea relatiilor. "Plateste mult cine are nevoie de bani. Noi nu."
Cat priveste creditarea, el anticipeaza ca intensitatea competitiei intre banci va ramane redusa chiar si anul viitor.
"Am vazut unele semne de miscare a creditului, mai multe cereri de credite ipotecare, si cred ca piata isi va reveni gradual, fara accelerari, astfel incat spre sfarsitul anului sa ajungem la o normalizare, chiar daca dinamica va fi mult mai slaba decat in 2008."
In pofida perceptiei de blocaj pe piata imobiliara, BCR continua sa finanteze proiecte de real-estate. "Expunerea noastra fata de acest sector este in crestere prin noi tranzactii. Alegem proiecte bune cu potential peste 2-3 ani cand Romania va avea din nou crestere. Unii dezvoltatori si-au invatat lectia si au devenit mai intelepti, aduc mai mult capital si se imprumuta mai putin, se bazeaza mai putin pe speculatii."
Bruynseels se asteapta ca si cumparatorii sa devina mai conservatori, preferand sa achizitioneze constructii terminate, nu proiecte pe hartie.
In aceste conditii, seful BCR estimeaza o crestere de pana la 20% a creditului cor-porate acordat de banca sa, in timp ce la retail vede un plus de 10%.
"Dupa cum arata lucrurile, ar fi bine daca am avea o crestere a veniturilor de 10% la sfarsitul anului. In prezent, bilantul creste mai mult pe corporate decat pe retail, dar cu toate ca sunt genul de om care tinde sa se uite la jumatatea goala a paharului, nu ma astept la crestere zero pe segmentul creditelor pentru persoane fizice pentru ca oamenii vor continua sa se casatoreasca si sa faca copii."
Bruynseels considera ca BCR nu trebuie sa faca profituri rapide, cu cresteri puternice de la un an la altul. "Este suficient sa crestem in pas cu economia, avand in vedere ca practic reprezentam 25% din economie."
In acelasi context, spune ca se simte mai confortabil in actuala conjunctura de piata decat in agitatia euforica de la inceputul verii lui 2008 cand a venit pentru prima data in Romania.
"Sunt mai fericit acum decat anul trecut cand am venit in Romania pentru ca atunci era o crestere nesustenabila si foarte multa presiune pentru a castiga cota de piata, iar aceasta presiune genera si practici nesanatoase. Chiar eram ingrijorat cum sa facem sa ramanem la o evolutie sustenabila. Acum cel putin ne intoarcem la principiile de baza pe care daca le aplici poti sa supravietuiesti."
La mai putin de un an de cand a intrat in bankingul local, Bruynseels considera ca a ajuns la o buna intelegere a sistemului financiar local. "Desigur, nu e ca si cum m-as fi nascut aici pentru a putea intelege cultura." Totusi, el a remarcat ca romanii sunt destul de emotionali. "In perioade de boom economic devin chiar euforici, iar cand vine un declin sunt mai deprimati decat ar fi cazul. Aceasta schimbare de atitudine se reflecta si la nivelul apetitului pentru credite, care cred ca va reveni pe masura ce oamenii mai prind incredere."
Bruynseels spune ca aloca mult timp pentru incurajarea talentelor romanesti din banca, asa incat actionarul sa nu mai fie nevoit sa caute in afara data viitoare cand va avea nevoie de un CEO. Seful BCR afirma ca rata de schimb valutar constituie un factor de risc semnificativ mai ales pentru clientii de retail care au credite ipotecare si care sunt contractate in general in valuta. "Pe masura ce leul se depreciaza, trebuie sa plateasca mai mult. Este important sa fie mentinuta increderea in moneda."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO