Bănci și Asigurări

Bugetul general consolidat a încheiat cu un excedent de 5 miliarde de lei în T1. Veniturile din TVA cresc spectaculos - plus 21%

Bugetul general consolidat a încheiat cu un excedent de...

Autor: Iulian Anghel

28.04.2015, 11:50 748

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 4,9 miliarde lei (1,1 mld. euro), echivalent a 0,7% din PIB-ul estimat, pe fondul majorării veniturilor totale cu 12,6% faţă de T1 2013 (un plus de 6,1 mld. lei) şi a unui avans ponderat al cheltuielilor de numai 0,6% (plus 1 mld. lei).

Situaţia relativ bună a bugetului fusese anticiaptă în urmă cu câteva săptămâni de premierul Victor Ponta care spunea că există spaţiu fiscal pentru reducerea TVA la alimentele de bază de la 1 iunie, de la 24% la 9%, întrucât veniturile cresc, iar bugetul este pe excedent chiar din primul trimestru.

Bugetul de venituri (54,9 mld. lei) a înregistrat un salt spectaculos la capitolul TVA unde creşterea a fost de 20,8%  comparativ cu T1 2013. Ministerul de Finanţe nu a explicat de unde vine această creştere – fie o creştere de consum care antrenează o majorare a veniturilor din TVA, fie o colectare mai bună a taxei, fie şi una şi alta. Cifra de afaceri comerţul cu amânuntul (cel mai bun indicatorul pentru consum) a crescut în primele două luni cu aproape 5% faţă de perioada similară a lui 2013.

Pe alte titluri de venituri, bugetul general consolidat a mai consemnat în T1 2015 creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din accize (plus 11,4%), impozitul pe venit (plus 14,6%), venituri nefiscale(plus 21,2%).

Ministerul Finanţelor explică avansul mai scăzut al încasărilor din contribuţii de asigurări sociale (plus 0,5% faţă de anul anterior) prin reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor, începând cu toamna trecută.

Cheltuielile bugetului general consolidat (50,1 miliarde de lei) s-au redus întermeni nominali cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 0,3% pp ca pondere în PIB.

Pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri la subvenţii (-3,4%), bunuri şi servicii (-3,1%), şi dobânzi (-34,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric.

Potrivit execuţiei bugetare cheltuielile de capital (investiţii din buget) au scăzut cu 25% faţă de T1 2013, dar Ministerul Finanţelor susţine că cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în creştere uşoară (Ă2,5%) faţă de nivelul investiţiilor aferent aceleaşi perioade a anului precedent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO