Bănci și Asigurări

Bugetul în februarie: venituri + 25%, cheltuieli + 50%. Deficitul bugetar din februarie, de 7,7 mld. lei, este cel mai mare înregistrat în luna februarie de la criză încoace

Bugetul în februarie: venituri + 25%, cheltuieli + 50%....

Autor: Iulian Anghel

29.03.2018, 00:08 1417

În luna februarie, veniturile bugetului general consolidat au crescut faţă de februarie 2017 cu 25%, dar cheltuielile au avansat cu 50%, ceea ce a provocat un deficit bugetar neobişnuit, cel mai mare înregistrat în primele două luni din an de când Ministerul Finanţelor păstrează datele despre execuţiile bugetare – adică din 2006 încoace.

Dacă în ianuarie bugetul consolidat era pe excedent, cu un plus de 1,9 miliarde de lei, în februarie acesta a ajuns pe deficit, după ce veniturile statului, în creştere, au fost depăşite cu mult de cheltuieli.

În luna februarie, veniturile au fost cu 3,6 mld. lei peste cele din februarie 2017, dar cheltuielile au fost cu 9 mld. lei mai mari în comparaţie cu aceeaşi perioadă. Dacă în ianuarie 2018 veniturile au fost mai mari cu

1,9 miliarde de lei decât cheltuielile, în februarie veniturile au fost cu 7,7 miliarde de lei mai mici decât cheltuielile, ceea ce a anulat surplusul din ianuarie şi, pe total, în cele două luni din an, deficitul a ajuns la 5,9 mld. lei. Deficitul de 7,7 mld. lei înregistrat în februarie este cel mai mare cel puţin de la criză încoace.

„Da, este un deficit, dar nu este un deficit nebugetat. Aceste cheltuieli erau prevăzute. Cheltuielile au crescut pentru că au crescut cheltuielile de capital (investiţiile din buget – n.red.), au fost achitate subvenţiile agricole”, a explicat marţi secretatul de stat în Ministerul Finanţelor. Cheltuielile de capital au crescut în februarie cu peste 600% de la sub 400 mil. lei în februarie 2017 la 3 miliarde de lei în februarie curent. Însă, arată Finanţele, majoritatea acestor cheltuieli înseamnă, practic, achiziţii de armament.

În privinţa celorlalte cheltuieli, au crescut puternic cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu un plus de 600 mil. lei în februarie faţă de februarie 2017 (plus 17%).

Cheltuielile cu salariile au crescut şi ele cu un miliarde de lei în februarie, faţă de februarie 2017 (plus 19%), până la 6,4 mld. lei. Cheltuielile sociale au avansat într-o singură lună şi ele cu aproape 900 de milioane de lei, fiind în februarie de 8,1 miliarde de lei. Astfel, cheltuielile totale au crescut în februarie, faţă de februarie 2017 cu 49,3% (plus 9 miliarde de lei), până la 27,3 miliarde de lei.

Veniturile totale nu au ţinut însă pasul cu cheltuielile, în ciuda creşterii robuste pe unele segmente de venituri. Veniturile din impozitul pe venit şi salarii au scăzut cu mai bine de 300 de milioane de lei în februarie 2018/februarie 2017, ca urmare a reducerii impozitului de la 16% la 10%. Căderea a fost compensată de creşterea pe CAS cu aproape 1,8 miliarde de lei în februarie curent faţă de februarie 2017, ca urmare a majorării salariilor, care au antrenat creşterea contibuţiilor, dar şi graţie creşterii numărului de angajaţi.

După o cădere în ianuarie, veniturile din accize şi din impozitul pe profit au revenit pe plus. Plusul de 25% la venituri înregistrat în februarie faţă de februarie 2017 nu a fost însă în măsură să contrabalanseze cheltuielile care au crescut cu aproape 50% şi, astfel bugetul a intrat pe un deficit nemaintâlnit pentru un început de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO