Bănci și Asigurări

Bunescu, BRD: Pentru "Prima casa" cautam finantari mai ieftine

Bunescu, BRD: Pentru "Prima casa" cautam finantari mai ieftine

Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen: Ne-am dat seama ca va creste numarul creditelor neperformante inca de anul trecut. Dar am gasit solutii. Am reesalonat cateva zeci de mii de credite de retail, iar procesul continua.

24.06.2009, 00:00 69

Bancile care vor participa la programul de finantare imobiliara "Prima casa" va trebui sa gaseasca o sursa mai ieftina de finantare a creditelor acordate decat depozitele de pe piata interna, pentru care dobanzile la euro sunt de 4-5% pe an, afirma Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua banca de pe piata.

 
Bani mai ieftini de la banca-mama
"Trebuie gasita o resursa mai ieftina decat un depozit de pe piata. Cea mai la indemana resursa sunt liniile de finantare deschise la bancile-mama", spune Bunescu.
El afirma ca BRD inca analizeaza cum se poate incadra grila de comisionare a bancii in marjele stabilite de Guvern pentru programul "Prima Casa", de maximum 4% peste EURIBOR la 3 luni, respectiv de maximum 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, marja urmand sa includa nivelul total al comisioanelor conform normelor metodologice aprobate saptamana trecuta.
"Suntem inca in stadiul de finalizare a ofertei. Vom examina si vom depune si noi oferta pana joi, daca suntem la o marja minimala de profit. Clar nu putem merge sub costurile bancii", spune Bunescu.
 
Se inrautateste calitatea creditelor
Cat priveste situatia portofoliului de credite de retail, oficialul BRD afirma ca banca a aprobat pana acum reesalonari pentru "cateva zeci de mii de credite acordate persoanelor fizice".
Rata de crestere a creditelor neperformante este in usoara crestere de la luna la luna, situatie la care bancherul se astepta inca de la inceputul crizei.
"Nu suntem copii. Ne-am dat seama ca va creste numarul creditelor neperformante inca de anul trecut. Dar am gasit solutii. Am reesalonat cateva zeci de mii de credite de retail, iar procesul continua, vom reesalona in continuare", spune bancherul.
Bancile care sunt interesate sa ofere finantari imobiliare prin programul "Prima casa" mai au timp pana maine la ora 16:00 sa-si trimita la Ministerul Finantelor ofertele de dobanda pe care intentioneaza sa le practice. Nivelul costurilor totale care ar urma sa fie suportate de clienti trebuie transmis si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care va aloca fiecarei banci cate un plafon de garantare.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a afirmat ca o institutie de credit a indicat deja ca intentioneaza sa solicite un plafon reprezentand un sfert din limita de un miliard de euro aprobata de Guvern.
Conform normelor metodologice, solicitantii de credite va trebui sa achite un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro, iar bancile trebuie sa se incadreze cu rata dobanzii plus comisioane intr-o marja de 4% peste EURIBOR la trei luni, respectiv 2,5% peste ROBOR la trei luni.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO