Bănci și Asigurări

Businessul băncilor scade, dar cel al firmelor de leasing afiliate creşte

Businessul băncilor scade, dar cel al firmelor de...

Autor: Ciprian Botea

28.08.2014, 00:07 600

Nouă dintre cele mai mari zece companii de leasing financiar au raportat afaceri mai mari cu 9 până la 90% în primul semestru, pe fondul unei revigorări surprinzătoare a pieţei, în timp ce băncile nu reuşesc să acopere din finan­ţările noi nici măcar rambursările efectuate de clienţi şi rămân concentrate pe curăţarea portofoliilor de neperformante.

La nivel agregat, piaţa de leasing financiar a înregistrat un plus de 22% în primul semestru (la 664 mil. euro).  Stocul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut, în schimb, cu peste 3% în luna iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a alunecat sub pragul de 214 mld. lei pentru prima dată în ultimii trei ani.

Companiile de leasing afiliate băncilor au raportat o creştere a afacerilor de 28%, peste media pieţei. Acestea au avut afaceri de 435 mil. euro în primul semestru, adică 65% din totalul pieţei.

Multe bănci mari au trecut în criză la o strategie de susţinere directă prin propria forţă de vânzări a companiilor de leasing afiliate. Practic, o parte din business se transferă de la bănci către companiile de leasing.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre firmele din top , valoarea finanţărilor din primul semestru 

- segmentul companiilor de leasing afiliate băncilor , evoluţia finaţărilor

- evoluţia companiilor de leasing financiar în primul semestru, ponderea finanţărilor pentru achiziţia de autovehicule în totalul pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO