Bănci și Asigurări

Businessul românesc, plin de cadavre: Doar două din zece companii active în prezent sunt înfiinţate înainte de 2000

Businessul românesc, plin de cadavre: Doar două din...

Autor: Roxana Rosu

17.02.2017, 00:05 557
Doar două din zece companii active în prezent sunt înfiinţate înainte de anul 2000, mediul de afaceri local fiind afectat de acest proces, în condiţiile în care com­pa­niile care îşi întrerup activitatea au în ge­neral o durată medie de viaţă de 10 ani şi 20 de angajaţi, arată o analiză reali­zată de Iancu Guda, CFA, preşe­dinte al con­si­liului director al AAFBR (Aso­ciaţia Ana­liştilor Financiar-Bancari din Româ­nia).
 
În acelaşi timp, statisticile arată că pa­tru din zece firme active sunt înfiinţate după anul 2011. Potrivit analizei, jumă­tate din com­pa­niile înregistrate în perioa­da 2005-2010 nu mai sunt în funcţiune astăzi, pro­cen­tul com­paniilor care şi-au întrerupt acti­vita­tea fiind mult mai ridicat în rân­dul com­pa­niilor înregistrate înainte de impactul crizei financiare (2005-2007), res­pectiv 55%, comparativ cu cel înre­gis­trat în rân­dul companiilor înfiin­ţate în tim­pul sau imediat după impactul cri­zei finan­ciare (2008-2010), respectiv 42%.
 
Cealaltă jumătate a companilor, care supravieţuiesc mai mult de cinci ani de la momentul înfiinţării, se dezvoltă foarte lent. Conform cifrelor, doar 2% din com­paniile înregistrate în perioada 2005-2010 au raportat pentru anul finan­ciar 2015 veni­turi mai mari de 1 mil. euro. În plus, ju­mătate dintre acestea sunt com­panii cu ac­ţio­nariat străin, în timp ce 60% din com­paniile cu acţio­nariat românesc sunt fir­me care aparţin unui grup de com­panii (o parte dintre acestea beneficiind de transfer al acti­vităţii de la o companie la alta).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO