Bănci și Asigurări

Caderea leului cu inca 20% ar zdruncina rau bancile, spune BNR

03.06.2009, 17:00 53

Una dintre bancile mari, cu o cota de piata apropiata de 5%, ar putea incheia anul cu pierderi mai mari decat fondurile proprii in cazul in care leul s-ar deprecia cu inca 20% fata de euro, adica ar ajunge la un curs de peste 4,4 lei/euro, iar declinul economiei ar fi de 4% fata de 2008, conform scenariului de baza din testele de rezistenta la stres rulate de BNR pentru 29 de banci.

Alte trei banci mici, cu cote de piata sub 1%, s-ar afla in aceeasi situatie, iar in cazul a opt jucatori rata de solvabilitate ar cobori sub pragul minim de 8% cerut in UE, in conditiile in care BNR introduce un nivel minimal de 10%.
In cadrul acestui scenariu de stres banca centrala a luat in calcul reduceri ale ratelor medii de dobanda la credite cu 1,8 puncte la euro, respectiv 0,7 puncte procentuale la lei.
Bancile au suferit deja un soc din cauza deprecierii leului cu aproape 20% din octombrie 2008 pana in martie 2009, reflectat in cresteri ale provizioanelor pentru credite neperformante care au adus pe pierdere mai multi jucatori mici, dar si unul din top 10.
Un al doilea scenariu - pesimist - construit de BNR si FMI ia in calcul o depreciere a leului cu aproape 25%, adica un curs de peste 4,6 lei/euro, si o cadere a PIB cu 7%. Efectul pentru sistemul bancar? Nu mai putin de 12 banci dintre cele 29 analizate ar intra cu solvabilitatea sub pragul de 8%, iar altele cinci s-ar situa intre 8% si 10%.
In acest context, BNR estimeaza un necesar de recapitalizare a bancilor de circa 1 mld. euro in scenariul de baza, respectiv de 1,6 mld. euro in scenariul pesimist.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO