Bănci și Asigurări

Cadoul BNR de Sărbători: euro scade sub pragul de 4,50 lei

Cadoul BNR de Sărbători: euro scade sub pragul de 4,50 lei

Autor: Razvan Voican

17.12.2012, 00:08 1583

Românii care au de plătit rate în euro până la sfârşitul anului sau cumpără mărfuri şi servicii cu preţuri indexate la cursul leu/euro ar putea rămâne cu ceva bani în plus faţă de aşteptări după ce leul a recuperat peste 1% în raport cu euro la sfârşitul săptămânii trecute.

BNR a calculat vineri un curs de referinţă de 4,4747 lei pentru un euro, cotaţia revenind la nivelul de la începutul lunii septembrie după ce în octombrie presiunile asupra leului îm­pinseseră cursul spre 4,60 lei/euro. Întărirea leului coincide cu clarificarea deznodământului alegerilor parlamentare, victoria detaşată a USL îndepărtând temerile analiştilor şi ale inves­titorilor străini privind revenirea instabilităţii politice.

În paralel, Ministerul Finanţelor a reuşit să împrumute joia trecută sume de până la de cinci ori mai mari decât cele pro­gra­mate şi la randamente în scădere uşoară, ceea ce poate indica o revenire a străinilor pe piaţa titlurilor de stat în lei, cu efect implicit pe piaţa valutară. De asemenea, decembrie este în mod tradiţional o lună cu intrări mai mari de valută de la ro­mânii din străinătate. În acelaşi timp, unele bănci ar putea vinde valută pentru a constitui noi provizioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO