Bănci și Asigurări

Calabro’, Intesa: Din 2011 reluam extinderea teritoriala, dar ne uitam si la achizitii

Calabro’, Intesa: Din 2011 reluam extinderea teritoriala, dar ne uitam si la achizitii

Nicola Calabro’, director general al Intesa Sanpaolo: Nu avem acum pe masa o analiza pentru o posibila achizitie. Grupul este insa pregatit sa faca achizitii pentru a-si intari pozitia in Romania, deoarece aici avem o prezenta mica spre medie, spre deosebire de alte tari din regiune.

26.04.2010, 00:00 94

Intesa Sanpaolo, una din bancile locale "de pluton", cu activede 766 mil. euro la sfarsitul anului trecut, lucreaza din 2009 ladezvoltarea unei noi oferte de produse si servicii, prin care satreaca de la profilul de jucator concentrat in zona firmelor micisi medii la cel de banca universala.

"Anii 2009 si 2010 reprezinta o «oprire la boxe», am pregatitmasina sa fie competitiva si sa mearga bine in cursa. Avemincredere ca in 2011 vom avea verde pentru dezvoltare", spuneNicola Calabro', directorul general al Intesa Sanpaolo Romania. Inperioada de criza banca a inghetat extinderea teritoriala, reteauastagnand la nivelul de 90 de unitati, insa si-a concentrateforturile pe proiecte interne de schimbare a platformelorinformatice si dezvoltare a ofertei comerciale.

In ciuda fortei grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre jucatoriimari la nivel regional, filiala locala a avut o dezvoltare greoaie.In 2003, Sanpaolo a cumparat West Bank, o banca regionala dinTransilvania. In 2006 cele doua grupuri italiene Intesa si Sanpaoloau fuzionat, iar in 2007 a fost aprobat un plan de expansiuneagresiva a operatiunilor din Romania. In 2008 italienii au adus 100de milioane de euro la capitalul filialei locale, pentru a sustineextinderea.

Calabro' spune ca in prezent discuta cu managementul grupului dela Milano aprobarea planului de afaceri pentru 2011 si 2012, carepresupune reluarea expansiunii programata initial pentru 2009 si2010.

"Ca sa avem o masa critica pe retail ne trebuie cam 150-200 deunitati, aceasta ar fi tinta pentru anul 2012."

In alta ordine de idei, seful Intesa afirma ca grupul ramaneatent si la posibile tinte de achizitii pe plan local.

"Nu avem acum pe masa o analiza pentru o posibila achizitie.Grupul este insa pregatit sa faca achizitii pentru a-si intaripozitia in Romania, deoarece aici avem o prezenta mica spre medie,spre deosebire de alte tari din regiune, unde suntem in top cinci",spune Calabro'.

El considera ca in 2011, cand lucurile se vor clarifica, arputea sa apara un val de consolidari la nivel european, iar IntesaSanpaolo ar putea fi printre grupurile interesate sa castige cotape anumite piete. Deocamdata, piata de fuziuni si achizitii esteaproape blocata de incertitudinile inca mari legate de calitateaportofoliilor, ceea ce face ca si evaluarile sa fie nesigure. Spreexemplu, anul trecut britanicii de la Royal Bank of Scotland auincercat sa vanda operatiunile locale, in cadrul programului dereorganizare a grupului lansat dupa nationalizare, insa in final aurenuntat, considerand ca pretul oferit de potentialii cumparatoriera prea mic.

Relansare a operatiunilor pe retail si corporate invara

Daca pana acum clientii Intesa Sanpaolo au fost cu precaderefirmele de dimesniuni mici si medii, inclusiv activitatea de retailfiind legata de acest segment prin vanzarile incrucisate deproduse, orientarea se va schimba radical din vara.

"Dupa jumatatea anului ne vom axa mai mult pe atragerea declienti din segmentul affluent. Ne uitam in special la manageriidin companiile mari si la liber-profesionisti - avocati, notari,medici", spune Calabro'. Italienii au lansat in ultima perioada oserie de produse pentru a-si consolida oferta de retail, de laconturi de economii pana la carduri de credit premium, cu un pachetextins de servicii, specifice cardurilor din segmentulsuper-premium. Calabro' spune ca ulterior va fi luata inconsiderare si lansarea unor fonduri de investitii in colaborare cugrupul, care sa ofere solutii de management al averilorclientilor.

Si pe zona de corporate va fi o schimbare de tinta.

"Pana acum eram concentrati in zona firmelor mici si medii, darvrem sa trecem spre companiile mari. Nu poti realiza asta local,lucram strans cu grupul, pentru ca avem nevoie de platforme globalede servicii", spune Riccardo Parasporo, director general adjunct albancii. Din pozitia de coordonator al operatiunilor bancii, el asupervizat 50 de proiecte interne de transformare a procedurilor sisistemelor. Dintre acestea, 30 de proiecte au fost incheiate in2009.

Banca a investit anul trecut 26 mil. lei (ceva mai mult de 6mil. euro) in modernizarea retelei, infrastructura si servicii IT.Pentru 2010 sunt bugetate investitii la un nivel similar.

Spre borna de un miliard de euro la active

Italienii si-au bugetat pentru anul acesta o crestere pe creditesimilara cu cea de anul trecut, cand au urcat cu aproape 30%, panala 550 de milioane de euro.

Din punctul de vedere al activelor, banca a incheiat anul trecutcu un total de 766 de milioane de euro, iar anul acesta ar putea satreaca de pragul de un miliard de euro, desi aceasta tinta nu afost asumata oficial.

"2010 va semana cu anul trecut, ne asteptam la un nivel scazutal profitabilitatii", spune Calabro'. Anul trecut banca a inchis pezero, dupa ce in 2008 obtinuse un profit net de 4 mil. euro,calculat conform standardelor internationale de raportarefinanciara.

"Din cauza presiunilor pe lichiditate, nu toate bancile potmerge pe creditare ca acum trei ani. Balanta depozite/credite estedeficitara si inclusiv noi am inceput sa avem in Romania oatitudine mai echilibrata. Punctul nostru forte este grupul, careare o lichiditate foarte solida si ne poate sustine daca avemnevoie de finantari", mai spune Calabro'. Pe de alta parte,deteriorarea calitatii creditelor acordate - care a mancat profitulde anul trecut - continua si in 2010.

"De exact un an am inceput sa vedem un flux continuu de clienticu probleme, iar acesta va continua. Probabil ca in iunie se vaatinge limita de jos si doar dupa aceea vom vedea o reveniregraduala", apreciaza Calabro'. El subliniaza ca in ciudaasteptarilor optimiste, primul trimestru a aratat ca economia nu aiesit din recesiune, iar primele semne pozitive clare ar putea saapara abia in semestrul al doilea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO