Bănci și Asigurări

Calculele experţilor de la Tax & Business Solutions: Cine câştigă şi cine pierde din posibilele modificări ale fiscalităţii. Emilian Duca: "Noul proiect este rău pentru PFA-uri, neutru pentru salariaţi şi bine pentru bugetul de asigurări sociale, acesta e verdictul"

Autor: Adelina Mihai

08.09.2016, 00:05 4482

Pentru un angajat care este plătit la nivelul salariului mediu pe economie de 2.681 de lei brut (respectiv 1.890 de lei net), noile măsuri nu ar aduce modificări semnificative ale veniturilor, în calculele lui Emilian Duca, consultant fiscal Tax& Business Solutions impactul fiind de -1 leu la venitul net al salariatului plătit, pe contract de muncă, cu salariul mediu pe economie.

În acelaşi timp, noile modificări ar aduce economii de 70 de lei pe lună angajatorilor pentru fiecare angajat plătit la nivelul mediu pe economie.

În cazul unei PFA care desfăşoară o activitate independentă, iar veniturile lunare sunt la nivelul salariului mediu pe economie (echivalentul actual al unui venit net pe PFA de 2.338 de lei), în noul regim de taxare care s-ar putea aproba respectiva PFA ar pierde câte 406 lei în fiecare lună, ca urmare a majorării cotelor de contribuţii.

În schimb, pentru un angajat care primeşte 1.000 de euro net pe lună (4.500 de lei) pe contract de muncă, noile măsuri fiscale ar aduce o majorare a salariului net cu 25 de lei în fiecare lună, în timp ce angajatorul ar face economii lunare în cuantum de 167 de lei pentru fiecare angajat pe care îl plăteşte cu 1.000 de euro net.

Pentru o PFA care are venituri lunare de 1.000 de euro pe lună, pierderea netă lunară în scenariul noului regim de impozitare ar fi de 973 de lei în fiecare lună, adică peste 17% din veniturile pe care le obţine respectiva PFA în regimul actual de taxare.

Ce mai spune Emilian Duca

„Singura chestiune care poate genera discuţii din acest proiect este modificarea sistemului de contribuţii, a modului de percepere, în sensul că CAS-ul  şi CASS-ul- pensiile şi sănă­tatea se vor datora de către salariaţi, iar celelalte contribuţii rămân datorate de angajator. Asta e restructurarea modului de impunere. Din ce am făcut eu calcule, nu ar reieşi o pierdere pentru salariaţi în contextul în care se aplică acea majorare a fondului de salarii de 21% sau suma fixă, cât e prevăzută în finalul ordonanţei.

Asta e zona cea mai delicată, cea care generează discuţii şi temeri de majorarea impozitului, dar, de fapt, este o reaşezare a sumelor între angajat şi angajator. Perdanţii sunt PFA-urile şi profesiile liberale pentru că le creşte impozitarea. Până acum, cota de contribuţii individuale fiind mai mică şi neplătind cota datorată de angajator, ei plăteau mai puţin decât pentru salariaţi. Practic, se aduce la acelaşi nivel impozitarea pentru PFA şi salariaţi.

În alte ţări nu se regăseşte modelul acesta. În majoritatea statelor europene există această segregare între cele două cote, contribuţii datorate de angajat şi de angajator. În Danemarca nu există contribuţii sociale, deci sunt extreme, dar în general cam pe cârca angajatorului s-a mers în Europa.

Prin majorarea acestor cote nu mai apare tendinţa de a migra spre PFA-uri sau se elimină avantajele migrării de la salariat la PFA sau la grupul de profesii liberale. Au vrut să fie siguri că încasează nişte bani suplimentari pentru bugetul de asigurări sociale tocmai din zona de profesii liberale şi PFA-uri.

Venitul net al salariatului nu suferă nicio modificare în măsura în care angajatorul îi face acea majorare a salariului brut. Însă modalitatea de evitare a acestui sistem este destul de lejeră: încetează contrac­tul de muncă şi face un nou contract de muncă prin care îi dă un salariu mai mic. E o so­luţie i­morală, dar se poate aplica, nu văd niciun im­pe­diment să le spună „ok, nu vrei să facem un nou contract, eu dau toţi an­gajaţii afară şi angajez din nou”. În general, la firmele mici merge treaba asta, la cei mai mari e puţin mai dificil.

Salarille angajaţilor se majorează prin efectul legii. 21% este majorarea salariului brut şi probabil că 95 – 99% din totalul angajaţilor din economie se încadrează în acest interval. Cresc salariile brute, dar practic costurile salariale ale angajatorilor se diminuează.

Noul proiect este rău pentru PFA-uri, neutru pentru salariaţi şi bine pentru bugetul de asigurări sociale, acesta e verdictul. Dacă e rău pentru PFA-uri, e bine pentru bugetul de asigurări sociale de stat. Mă aştept să crească iarăşi sumele plătite la negru. În momentul în care nu mai ai opţiuni de a evita plata taxelor, te întorci la opţiunea cea mai păguboasă pentru stat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO