Bănci și Asigurări

Călin Rangu, IBR: Angajaţii din bănci vin la cursuri IT de frica restructurărilor

Călin Rangu, IBR: Angajaţii din bănci vin la cursuri IT de frica restructurărilor

Călin Rangu, managerul proiectului TCFIN: Oamenii din bănci simt nevoia de profesionalizare, mai ales într-o perioadă în care sistemul bancar face restructurări. Ei vor să vină cu ceva în plus, să arate că sunt mai buni şi mai eficienţi şi este clar că un curs de IT le sporeşte eficienţa. Angajaţii din bănci îşi dau seama că nu mai sunt ei «răsfaţaţii» şi că trebuie să-şi convingă angajatorii că încă sunt acolo şi că sunt interesaţi să se profesionalizeze, pot să lucreze mai bine cu documentele şi să furnizeze mai rapid răspunsuri dacă ştiu ce instrumente să folosească.

Autor: Adelina Mihai

01.03.2012, 00:05 2782

Aproape 200 de angajaţi din bănci precum CEC, Raiffeisen, Piraeus sau Intesa Sanpaolo au fost deja instruiţi în cadrul unor cursuri gratuite de training în domeniul IT furnizate de Institutul Bancar Român (IBR), în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.

"Oamenii din bănci simt nevoia de profesionalizare, mai ales într-o perioadă în care sistemul bancar face restructurări. Ei vor să vină cu ceva în plus, să arate că sunt mai buni şi mai eficienţi şi este clar că un curs de IT le sporeşte eficienţa", spune Călin Rangu, managerul proiectului TCFIN, destinat instruirii unui număr de 1.500 de angajaţi din băncile locale.

Călin Rangu a fost anterior, timp de doi ani, directorul executiv al furnizorului de servcii IT Iiruc Service, deţinut de grupul austriac Raiffeisen Informatik.

Proiectul, cu o valoare de 2,5 mil. euro, este finanţat din fondurile UE pentru resurse umane (POSDRU), programul pentru care Comisia Europeană a întrerupt plăţile din cauza managementului defectuos. Acesta a fost de­ma­rat în octombrie 2009 şi se va finaliza în 2013.

Numărul de salariaţi din sistemul bancar a ajuns în noiembrie anul trecut la 79.400 de angajaţi, fiind cu 26.000 mai puţini decât la finele lui 2008, acesta fiind sectorul în care s-au făcut pentru prima dată restructurări (fie că au fost concedieri ca urmare a închiderii unor filiale sau plecări voluntare/ concedii de maternitate), după ce în anii de boom economic bancherii făceau, cum este cazul BRD, şi câte 2.000 de recrutări pe an. Şi salariile din acest sector au ajuns să fie printre cele mai mari din economie, ca urmare a ofertelor de joburi pe piaţa bancară, dar şi a responsabilităţilor pe care le presupune un job într-o bancă.

"Angajaţii din bănci îşi dau seama că nu mai sunt ei «răsfaţaţii» şi că trebuie să-şi convingă angajatorii că încă sunt acolo şi că sunt interesaţi să se profesionalizeze, pot să lucreze mai bine cu documentele şi să furnizeze mai rapid răspunsuri dacă ştiu ce instrumente să folosească. În bănci salariile sunt bune şi probabil că vor fi şi în continuare, pentru că şi nivelul de responsabilitate este foarte mare", a mai spus Rangu.

Salariul mediu net în bănci a ajuns la finele anului trecut la valoarea de 950 de euro, fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net înregistrat la nivelul întregii economii, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cursurile din cadrul programului, de iniţiere şi de perfecţionare, sunt susţinute de reprezentanţii IBR, dar şi de ceilalţi parteneri ai proiectului, compania Siveco, Şcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie (filialele din Bucureşti şi din Satu Mare).

"Se simte nevoia de instruire, oamenii vor să devină mai calificaţi, mai perfecţionaţi, avem deja 3.000 de angajaţi înscrişi la cele 1.500 de locuri oferite. Într-adevăr avem probleme când începem să organizăm grupele, pentru că ne întreabă de ce le organizăm într-o anumită zi, de ce după-masă etc.", a spus Rangu.

La cursurile de iniţiere participă angajaţii din zonele de front office şi back office, care învaţă, pe lângă Excel şi Word, şi noţiuni despre Internet şi securitate bancară.

"La cursurile de perfecţionare participă specialişti şi middle manageri care învaţă mai mult despre aspecte bancare, cursurile având o componentă IT mai mare, care intră şi în zona de canale de distribuţie alternativă şi sisteme de plăţi, precum şi securitate avansată, de care se lovesc zi de zi", a mai explicat Rangu.

Una dintre cele mai importante activităţi din cadrul acestui proiect o reprezintă şi înfiinţarea unui grup de lucru interregional, format din experţi financiari, traineri, experţi IT, profesori şi conferenţiari universitari. Acest grup are ca scop o îmbunătăţire a calităţii

cursurilor dedicate sectorului financiar-bancar, în urma dezbaterilor dintre angajatori şi furnizorii de programe de training.

România are la dispoziţie 4,25 de miliarde de euro până în 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane, aceasta fiind valoarea programului de finanţare europeană POSDRU, însă până la începutul acestui an au intrat numai 200 de milioane de euro din banii "curaţi" proveniţi din rambursările de la UE. În prezent, rambursările de la Comisia Europeană s-au blocat pentru acest program, însă nu s-au întrerupt plăţile către beneficiari, acestea fiind în continuare făcute din bani de la bugetul de stat.

Universitatea Financiar-Bancară, partener în alt proiect POSDRU

Universitatea Financiar-Bancară (UFB), o instituţie care face parte din IBR, este partener în cadrul unui proiect cu finanţare europeană care are ca scop creşterea adaptabilităţii angajaţilor în domeniul introducerii, validării şi prelucrării de date la noile cerinţe de pe piaţă. Proiectul este destinat angajaţilor din regiunea Bucureşti- Ilfov şi se adresează celor care lucrează în IFN-uri (instituţii financiare nebancare) şi în SSIF-uri (societăţi de servicii şi investiţii financiare). În luna ianuarie, în cadrul acestui proiect a fost organizat un workshop dedicat egalităţii de şanse, inovării şi utilizării TIC (Tehnologia Informaticii şi Comunicaţiilor), la care au participat 40 de cursanţi. Proiectul, cu o valoare totală de aproape 500.000 de euro, se desfăşoară în perioada 2011 - 2013. Partenerul principal în cadrul acestui proiect este firma ACZ Consulting, iar un alt partener este Institute for Studies in International Relations and Public Policy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO