Bănci și Asigurări

Când trebuie să te gândeşti la pensie şi cât să pui deoparte ca să ai bani la bătrâneţe?

Când trebuie să te gândeşti la pensie şi cât să...

Autor: Anelis Baciu

27.11.2015, 08:00 4775
Randamentele obţinute din sumele economisite sau investite pentru pensie joacă şi ele un rol important, găsirea unor oportunităţi de câştig pe termen lung mai mari decât dobânzile la bancă putând reduce substanţial suma necesară care trebuie economisită.
 
Cu cât economisirea începe mai devreme, cu atât investiţiile financiare sunt mai mici, iar câştigurile din dobânzi mai mari.
 
O persoană care vrea să-şi suplinească pensia primită de la stat ar trebui să înceapă să economisească încă din prima parte a tinereţii, pentru că în acest fel efortul financiar se va reduce semnificativ, iar banii de care va beneficia la bătrâneţe vor veni în principal din dobânzile aferente investiţiilor.
 
De exemplu, pentru a strânge 120.000 de euro până la vârsta de 65 de ani, sumă care echivalează cu o pensie medie de circa 1.000 de euro pe lună pe o perioadă de 10 ani, sunt necesare economii lunare de aproximativ 263 de lei (60 de euro) începând cu vârsta de 20 de ani, potrivit unei analize a ZF care a luat în calcul un randament anual de 5%. În aceste condiţii, după 45 de ani sumele puse deoparte vor cumula 143.000 de lei (32.000 euro), în timp ce câştigurile din dobânzi vor fi de aproape trei ori mai mari.
 
Nu există o vârstă optimă pentru începerea economisirii, cu cât mai devreme cu atât mai bine, în sensul că, dacă se începe mai devreme, evident suma strânsă pentru pensie va fi mai mare, dar şi sumele efectiv virate vor fi mai mici decât în cazul în care economisirea începe mai târziu, pentru că banii depuşi vor avea timp să se înmulţească. Nu există o regulă nici în privinţa ponderii sumei economisite din venitul lunar, care depinde de o multitudine de factori ce ţin de situaţia, dorinţele şi obiectivele fiecărei persoane în parte, a afirmat Adrian Cojocar, director general al Intercapital Investment Management.
 
Dacă economisirea începe mai târziu cu zece ani, adică la vârsta de 30 de ani, suma care trebuie economisită lunar urcă la 467 de lei (105 euro), în timp ce la vârsta de 40 de ani economiile lunare se apropie de pragul de 900 de lei.
 
Treptat, sumele care trebuie economisite se majorează şi ajung la aproape 8.000 de lei pentru o persoană care începe să se gândească la venituri suplimentare abia cu cinci ani înainte de vârsta legală de pensionare.
 
Devine astfel evident că odată cu amânarea economisirii şi efortul financiar este mai greu de suportat, iar contribuţiile financiare personale depăşesc cu mult câştigurile din dobânzi. De exemplu, veniturile din dobânzi vor însuma numai 63.000 de lei dacă economisirea începe la 60 de ani, în timp ce cotizaţiile lunare vor ajunge la 471.000 de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO