Bănci și Asigurări

Carabulea: Doar cei carora le arde buza mai cumpara acum apartamente

21.10.2008, 19:44 33

Criza economica externa a determinat Banca Carpatica sa analizeze "mai aprofundat" garantiile, care trebuie sa poata fi transformate rapid in bani in cazul in care clientul care a luat creditul trece prin "momente delicate", a declarat Ilie Carabulea, actionar semnificativ al bancii.

"Suntem o banca solida si nu avem probleme generate de criza, dar acordam o mai mare atentie analizei garantiilor celor care solicita un credit. Acestea trebuie sa fie reale si sa se poata transforma in bani in cazul in care clientul trece prin momente delicate. Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica pentru un credit bancar", a spus Ilie Carabulea, care detine 35,93% din titlurile bancii.
El afirma ca in aceasta perioada apartamentele si terenurile nu se pot vinde imediat in cazul in care cel care a luat creditul trece prin momente dificile.
"Degeaba ai apartamente, degeaba ai terenuri, pentru ca in momentele astea nu ti le mai cumpara nimeni. Acum, pentru noi, garantii reale sunt o fabrica in functiune, un hotel cu clientela sau spatii de birouri ocupate", a precizat omul de afaceri.
Carabulea a adaugat ca in aceasta situatie nu sunt si mall-urile, pentru ca in cazul lor, daca inainte de a solicita un credit investitorul are deja niste precontracte cu un hypermarket si cu firme care vor inchiria spatiile, acest lucru poate constitui o garantie.
"In cazul celor care construiesc apartamente, este mai greu sa obtina credite. Nu vedeti ca nu le mai cumpara nimeni, din cauza variatiilor de pret si a modificarii conditiilor de creditare? Cumpara doar cei carora le arde buza", a mai spus omul de afaceri.
Banca Comerciala Carpatica a inregistrat in primele sase luni un profit net de 3,38 milioane de lei (sub un milion de euro), in scadere cu 51% fata de rezultatul de 7 milioane de lei obtinut in primul semestru din 2007.
Activele bancii au scazut cu aproape 5% de la inceputul anului, la 2,17 miliarde de lei, fata de 2,28 miliarde de lei in decembrie 2007. Comparativ cu nivelul de la mijlocul anului trecut, totalul activelor se pastreaza insa pe crestere, cu 17,3%.
 
 
Are norme noi
Banca Carpatica a primit avizul BNR privind noile norme de creditare care diminueaza gradul maxim de indatorare pe care il poate suporta un client. Noile niveluri ale gradelor de indatorare sunt stabilite de catre banca in functie de mai multe criterii precum scoringul aferent clientului, destinatia creditului, valuta in care se acorda imprumutul, tipul dobanzii si perioada de acordare. "Chiar daca actualele conditii de creditare sunt influentate de contextul international si intern, exista suficiente oportunitati si clienti care sa acceseze creditele BCC", spun reprezentantii institutiei. Banca si-a largit gama de produse de creditare oferite, lansand recent doua noi imprumuturi de nevoi personale, Practic si Pensionarul. Izabela Badarau
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO