Bănci și Asigurări

Carabulea şi afiliaţii săi vor să vândă pachetul majoritar de acţiuni la Banca Comercială Carpatica

Carabulea şi afiliaţii săi vor să vândă pachetul...

Autor: Cristi Popa

11.12.2014, 20:59 624

Dacă pachetul majoritar de acţiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmează fuziunea cu aceasta, iar în cazul vânzării către un alt cumpărător va fi operată majorarea de capital.

Ilie Carabulea şi părţile afiliate deţin 57,1% din acţiunile băncii.

"Ne menţinem angajamentul de a încheia o tranzacţie de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura băncii platforma necesară pentru a spori baza de capital în vederea dezvoltării viitoare", a declarat Oprea Carabulea, fiul lui Ilie Carabulea şi reprezentantul acţionarului majoritar.

Nextebank a înaintat în luna noiembrie o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica (BCC). Acţionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primită.

Nextebank este deţinută de Emerging Europe Accession Fund, fond de investiţii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii august, că fondul de investiţii JC Flowers, înfiinţat de un fost partener şi executiv la Goldman Sachs, concurează cu AnaCap şi Axxess Capital pentru a intra în acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica, al cărei management optează pentru o fuziune cu altă instituţie bancară.

Totodată, acestea au afirmat că în camera de date ar fi cerut acces şi investitori din Israel, iar o bancă din România ar fi interesată să înceapă discuţiile cu managementul şi acţionarii Băncii Carpatica.

BCC menţionează, într-un comunicat transmis joi, că în lunile octombrie şi noiembrie a decis să majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane de lei pentru a le alinia la nivelul ajustărilor prudenţiale de valoare, iar fondurile proprii au scăzut de la 226,6 milioane de lei în septembrie la 188,3 milioane de lei în luna noiembrie.

La finele lunii noiembrie banca a înregistrat un profit operaţional de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetată pentru întregul an.

Emerging Europe Accession Fund a încheiat la sfârşitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungară MKB Bank, în urma obţinerii aprobării din partea BNR.

Tranzacţia, care a vizat 98% din acţiunile Nextebank, a fost anunţată la începutul acestui an, după semnarea acordului între MKB şi EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achiziţiei nu a fost dezvăluită.

Printre investitorii instituţionali în EEAF se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank şi fondul german DEG, subsidiar băncii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit în 2010, succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital. Axxess Capital este un administrator de investiţii prezent de 8 ani în Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO