Bănci și Asigurări

Cardurile care permit tranzacţii mai rapide se apropie de o cincime din piaţă

Cardurile care permit tranzacţii mai rapide se apropie...

Autor: Liviu Popescu

03.08.2015, 00:06 446
Cele opt bănci care emit carduri contactless (care permit efectuarea de plăţi de mică valoare fără trecerea prin cititorul POS sau introducerea codului PIN) au ajuns la un portofoliu total de aproximativ două milioane de carduri, cu circa 700.000 de carduri mai mult faţă de a doua lună a anului, şi la o reţea de acceptare de 30.000 de terminale, dublu faţă de nivelul atins în februarie, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor transmise de bănci. Spre comparaţie, numărul total al cardurilor active este de 11 milioane de unităţi, potrivit celor mai recente date ale BNR.
 
Olandezii de la ING au cel mai mare portofoliu de carduri contactless, respectiv 836.000 de unităţi. În februarie, numărul acestora era de 687.000. Banca a intrat pe nişa contactless în urmă cu doi ani şi a avut cea mai agresivă strategie de dezvoltare pe acest segment. De exemplu, unele bănci emit automat carduri contactless când unui client îi expiră vechiul card, în timp ce altele, cum este ING, înlocuiesc cardurile standard chiar înainte de expirare.
 
BRD a emis primele carduri contactless în 2010, pentru ca peste un an BCR să intre pe acest segment. BRD avea la finele primului semestru 500.000 de carduri contactless. „În aceeaşi perioadă s-a înregistrat o creştere de şase ori a valorii totale a tranzacţiilor contactless, media unei astfel de plăţi fiind de 18 lei”, spun reprezentanţii BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO