Bănci și Asigurări

Cardurile de credit ascund capcane: dobanzile de penalizare. Cum comentati?

Cardurile de credit ascund capcane: dobanzile de penalizare
04.09.2009, 00:00 1523

Chiar daca promit dobanzi reduse si posibilitatea acordarii de finantare pe perioade mari de timp, ofertele de carduri de credit lansate de bancile mici pot ascunde si capcane: dobanzile de penalizare usturatoare impuse clientilor care nu reusesc sa isi ramburseze datoriile in perioada de gratie.

Dobanzile penalizatoare pornesc de la 5% din sumele datorate bancii, insa pot atinge in unele cazuri si 50% din tranzactiile efectuate lunar, in conditiile in care perioada de gratie in care clientii pot rambursa sumele utilizate nu depaseste 45-55 de zile. In cazul in care cei care detin un astfel de card reusesc sa se incadreze in perioada de gratie stabilita, dobanda practicata de banci pentru tranzactii este de 0%.

De exemplu, in cazul Credit Europe Bank, care are in portofoliu mai multe tipuri de carduri emise sub sigla MasterCard si Visa, dobanda penalizatoare pentru neachitarea la termen a sumelor datorate de posesorii unui card de credit standard ajunge la 37,5% pe an, avand aceeasi valoare ca dobanda impusa de banca pentru depasirea limitei de credit acordate. Banca ofera o perioada de gratie de 45 de zile, timp in care nu percepe dobanda pentru cumparaturile cu plata in rate, iar clientii Credit Europe pot beneficia de o perioada de creditare nelimitata cu conditia sa ramburseze lunar minim 5% din totalul sumelor utilizate din linia de credit acordata.

In prezent, Credit Europe Bank are in portofoliu peste 320.000 de posesori de carduri de credit active, volumul liniilor de credit acordate pe acestea fiind de aproximativ 710 mil. lei (168 mil. euro, la cursul actual). Potrivit bancii, gradul de utilizare a sumelor acordate pe astfel de carduri nu depaseste in medie 65%, iar valoarea tranzactiilor efectuate in prima jumatate a acestui an de clientii Credit Europe care detin un card de credit a fost de 300 de milioane de lei (72 de milioane de euro).

La OTP Bank, dobanda anuala de penalizare pentru creditele restante atinge 50% in cazul cardurilor MasterCard Standard, in conditiile in care banca impune o perioada de gratie de 45 de zile pentru platile efectuate la comercianti pana la returnarea sumelor datorate. Pentru a beneficia de linia de credit, clientii OTP trebuie sa returneze lunar bancii 5% din valoarea tranzactiilor pe care le-au efectuat in luna respectiva, urmand sa plateasca o dobanda anuala de 22% pentru utilizarea creditului. Cei care detin un astfel de card pot obtine un credit in valoare de maxim 18.000 de lei, iar comisioanele de emitere si de administrare anuala ating fiecare 20 de lei, cu mentiunea ca in primele 12 luni de utilizare banca nu percepe comision de administrare.

ATE Bank practica o dobanda penalizatoare de 32% in cazul cardurilor de credit MasterCard Standard, in conditiile in care perioada de gratie stabilita de banca atinge 55 de zile. Clientii ATE Bank care detin un astfel de card de credit platesc o dobanda anuala de 22% si pot beneficia de un plafon maxim de creditare in valoare de 18.500 de lei, cu conditia sa plateasca lunar o obligatie de plata de 2,5% din sumele cheltuite, la care se adauga taxele de administrare a cardului care ating 40 de lei anual, dobanda si comisioanele.

La Piraeus Bank, intarzierea la plata ratelor restante este taxata cu 15% din sumele datorate, in timp ce depasirea limitei de credit impune clientilor costuri suplimentare in valoare de 5% pentru un card Visa Classic. Utilizatorii unui astfel de card de credit trebuie sa ramburseze lunar 5% din sumele tranzactionate si pot beneficia de un plafon maxim de creditare de 3.000 de euro, avand posibilitatea de a extrage in numerar 50% din limita de creditare acordata. Taxa pentru emiterea cardului de credit Visa Classic atinge 10 lei, iar taxa de administrare anuala perceputa de banca este de 40 de lei, fara a fi colectata in primele 12 luni de utilizare a cardului.

In cazul cardurilor de credit RBS AIG Life, emise de RBS Bank (in parteneriat cu AIG Life), dobanda penalizatoare atinge 5% din totalul sumelor datorate sau minim 55 de lei, la o perioada de gratie de 45 de zile in timpul careia banca nu percepe dobanda pentru platile efectuate la comercianti daca se realizeaza plata integrala a sumelor datorate pana la data scadenta. Cardul de credit, care are o valabilitate de 3 ani de la data emiterii, este adresat persoanelor fizice si permite retragerea de numerar in limita a 75% din plafonul de creditare, la o dobanda anuala de 27%. Clientii RBS care detin un astfel de card sunt obligati sa ramburseze lunar cel putin 4% din sumele tranzactionate sau sa plateasca o taxa minima de 50 de lei. Banca nu percepe un comision anual de administrare a cardului RBS AIG Life, insa depasirea liniei de credit acordate este taxata cu 55 de lei. Posesorii cardului beneficiaza si de optiunea de co-debit, prin care cardul de credit poate fi alimentat lunar dintr-un cont deschis la RBS.

La Banca Romaneasca, dobanda penalizatoare pentru depasirea plafonului de creditare pentru un card de credit MasterCard atinge 12%, in conditiile in care perioada de gratie stabilita de banca este de 45 de zile. Cardul de credit le permite clientilor bancii sa obtina intre 500 si 17.500 de lei, cu conditia rambursarii lunare a minim 5% din sumele utilizate lunar, la care se adauga taxele si comisioanele impuse. Suma rambursata de clienti este din nou disponibila pentru utilizare a doua zi dupa ce a fost rambursata, iar comisionul de administrare anual a cardului de credit este de 35 de lei, in timp ce comisionul de emitere ajunge la 25 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO