Bănci și Asigurări

Care sunt băncile care au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni

Care sunt băncile care au acordat cele mai multe credite...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2015, 17:37 1708

Bancpost (32%), Volksbank (24%) şi Piraeus Bank (20%) sunt băncile care au acordat cele mai mult credite în franci elveţieni celor aproximativ 75.000 de români care figurează cu împrumuturi în această monedă, potrivit datelor BNR. Ele sunt urmate de Raiffeisen (11%), Banca Românescă (7%) şi OTP Bank (2%).

Din informaţiile Mediafax, în cazul OTP datele nu sunt relevante, întrucât banca a externalizat aproape întreg portofoliul de credite în franci elveţieni către un vehicul special, înregistrat în Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizează în prezent doar serviciul de colectare a creanţelor.

Stocul de credite în franci elveţieni cumula la sfârşitul lunii noiembrie aproximativ 10 miliarde de lei, din care 98% erau creditele mai mari de 20.000 de lei.

Subsidiara locală a Volksbank, preluată de Banca Transilvania, are un portofoliu semnificativ de credite în franci elveţieni, iar în ultimii patru ani a avut pierderi cumulate de peste 1,75 mld. lei (circa 400 mil. euro) din cauza problemelor cu creditele neperformante. Volksbank a ajuns să aibă un portofoliu relativ curat, cu o rată de neperformanţă de 8%, în condiţiile în care în vara anului trecut a vândut un pachet de credite neperformante de aproximativ 500 mil. euro. Banca avea o rată de neperformanţă de peste 30% anterior.

Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO