ZF 24

Carpatica a făcut un profit net de 38 mil. lei

Carpatica a făcut un profit net de 38 mil. lei

Autor: Razvan Voican

16.02.2014, 20:04 674

Banca Carpatica, instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc, a încheiat anul trecut cu un profit net preliminar de 38 mil. lei, în creştere cu 73% faţă de rezultatul din 2012. S-a consolidat astfel trendul revenirii pe profit după pierderile de la începutul crizei, ca rezultat al unui amplu proces de restructurare şi reorganizare.

Rezultatul pe 2013 a fost obţinut cu contribuţia unei operaţiuni contabile de eliberare de pasive fiscale amânate de 12 mil. lei.

Soldul net al creditelor a urcat cu 4% anul trecut, până la 1,23 mld. lei, dar finanţările noi pentru companii au scăzut cu circa 80 mil. lei, până la 530 mil. lei pe fondul reorganizării activităţii de creditare. În acelaşi timp depozitele au crescut cu 12%, ajungând la 2,8 mld. lei. Totuşi, activele băncii au scăzut cu 14% faţă de 2012, rămânând cu puţin peste pragul de 4 mld. lei ca urmare a reducerii portofoliului de titluri de stat conform strategiei aprobate de acţionari. 

„La un an de la lansarea planului nostru de a transforma Banca Carpatica într-un jucător important în România, ne aflăm într-o poziţie semnificativ mai bună şi sunt încrezător în perspectivele noastre. În ciuda condiţiilor dificile, performanţa din activitatea de bază a fost solidă. Activitatea dedicată IMM-urilor a dat rezultate bune, iar împreună cu o creştere susţinută a activităţii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 mil. lei“, spune Johan Gabriels, bancherul belgian care a preluat oficial în aprilie anul trecut funcţia de CEO al Băncii Carpatica.

Banca înregistrează în continuare un raport cost/venit ridicat, de 69%, chiar dacă anul trecut a reuşit să-l amelioreze cu opt puncte procentuale faţă de 2012. Veniturile au urcat cu 12%, la 217 mil. lei, dar şi cheltuielile operaţionale au crescut cu 4%, până la 166 mil. lei.

Rata solvabilităţii se situează cu puţin peste pragul de 10% înaintea auditării rezultatelor pe 2013, dar după includerea profitului pe anul trecut ajunge la 11,8%. Banca nu a dat publicităţii informaţii privind rata neperformantelor, însă a menţionat creşterea cu 16 mil. lei a cheltuielilor aferente pierderilor din credite, până la 25 mil. lei.

Acţiunile Carpatica au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri cu o scădere de 0,15%, ultimul preţ fiind de 0,0669 lei/acţiune. Capitalizarea bursieră a băncii este astfel de 210,5 mil. lei. Principalul acţionar este omul de afaceri Ilie Carabulea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO