Bănci și Asigurări

Carpatica a rămas cu numai doi membri în consiliul de supraveghere

Carpatica a rămas cu numai doi membri în consiliul de...

Autor: Ciprian Botea

30.04.2015, 00:04 1029
Nicolae Petria, preşedintele consiliului de supraveghere al Carpatica, şi Doina Toader, membru al consiliului, şi-au prezentat demisia adunării generale a acţionarilor care s-a întrunit săptămâna aceasta, în timp ce Ioan Trenca, propus pentru prelungirea mandatului de membru, a renunţat la candidatură. Consiliul de administraţie al băncii a rămas astfel cu numai doi membri – Silviu Popa şi Ionuţ Pătrăhău.

Petria, 61 de ani, este unul dintre fondatorii băncii şi conducea consiliului de administraţie din 2012. El a fost anterior timp de trei ani membru al consiliului şi a mai deţinut poziţia de preşedinte al Carpatica între 1999 şi 2001. Toader se afla în CA al Carpatica din 2009, iar Trenca din 2011.

Demisia preşedintelui Carpatica vine în contextul în care relaţiile dintre acţionari şi conducerea executivă au fost tensionate în ultima perioadă. Conducerea executivă este asigurată de bancherul belgian Johan Gabri­els, iar acţionarul principal este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Carabulea are însă dreptul de vot suspendat de către BNR, fiind anchetat de procurori într-un caz de dare de mită legat de compania de asigurări Carpa­tica Asig. Petria scria în raportul anual al con­siliului de administraţie aferent anului 2014 că „eforturile de transformare a băncii, ală-turi de curăţarea portofoliului de credite pun banca într-o poziţie favorabilă, cu potenţial de dezvoltare şi creştere, dezvoltare condi­ţio­nată de nivelul de adecvare a capitalului“.

Banca a raportat anul trecut o pierdere de circa 170 milioane de lei din cauza provizioanelor constituite în contul creditelor neperformante. Banca avea credite nete acordate clientelei de circa un miliard de lei, în scădere cu 20%, şi depozite de aproape 3 miliarde de lei.

Raportul subunitar credite/depozite arată că banca are resurse pentru a se dezvolta, principala problemă fiind însă lipsa capitalului. Banca a încercat constant în ultimii ani să atragă un investitor strategic, aceasta fiind şi una din sursele relaţiei tensionate dintre acţionarii actuali şi conducere.

Anul trecut, Carpatica a încercat o fuziune cu Nextebank, iar în 2011 au existat zvonuri privind negocieri cu fondul de investiţii AnaCap.

Carpatica este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţiunile erau cotate ieri la 0,04 lei, în scădere cu aproape 3%. La acest nivel al preţului acţiunilor, capitalizarea băncii este de 132 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO