Bănci și Asigurări

Carpatica şi-a adâncit pierderile la 15 mil. lei în primul semestru

Carpatica şi-a adâncit pierderile la 15 mil. lei în...

Autor: Roxana Pricop

11.08.2015, 10:48 809

Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC) a încheiat primul semestru al anului cu o pierdere netă de 15 milioane de lei, faţă de un minus de 0,35 milioane de lei în prima jumătate a anului trecut.

În primul trimestru al acestui an, banca a raportat un profit net de 651.000 de lei.

Veniturile nete ale băncii s-auredus cu 40% în primul semestru până la 58 milioane de lei. Cheltuielile operaţionale ale băncii s-au ajustat cu 2,4% până la 73 milioane de lei.

Creditele (valoare  brută) acordate clienţilor au raportat o scădere de 16,6% comparativ cu primul semestru din 2014 în principal datorită efectului cumulat al creditelor scoase în afara bilanţului (217,6 mil. lei) şi al recuperărilor (172 mil. lei) care au neutralizat cele 147 mil. lei credite noi. Depozitele atrase de la clienţi mai mici cu 75 mil lei sau 2,6% faţă de 31 decembrie 2014.

“Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru privind activele preluate şi activele fixe ale băncii nu permit creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate. De aceea ne bucură progresele înregistrate prin atragerea J.C. Flowers ca potenţial acţionar major itar cu intenţia de a contribui substanţial la majorarea capitalului băncii”, a declarat Johan Gabriels, directorul general al băncii.

Oficialul a adăugat că “echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de bază a băncii, fiind inregistrate venituri în creştere cu 2% comparativ cu perioada similara a anului precedent. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, continuăm iniţiativele de control şi reducere a costurilor pentru anul 2015 dar şi pentru anii care urmează. Echipa de conducere a decis amânarea conferinţei cu investitorii până după finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia şi de atragere a unui nou acţionar majoritar.”

Acţiunile BCC se tranzacţionează la o cotaţie de 0,0475 lei/titlu, referinţă la care banca are o capitalizare bursieră de 149,4 mil. lei.

Cel mai mare acţionar este omul de afaceri Ilie Carabulea cu o deţinere de 41,27% din capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO