Bănci și Asigurări

Casandrele George Soros şi Mark Mobius fac gălăgie. Este în interesul lor

George Soros

George Soros

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2016, 00:00 1275

Legendarul investitor George Soros a avertizat ieri în Parlamentul European că Brexitul „a dezlănţuit“ pe pieţele financiare o criză similară cu cea din 2007-2008. Mark Mobius, un alt investitor celebru, s-a arătat îngrijorat că societatea se îndreaptă spre „evul mediu al naţionalismului şi al antiglobalismului“ şi a avertizat că „acest lucru este rău pentru oricine este implicat“. Pentru că sunt investitori celebri, Soros şi Mobius pot fi consideraţi experţi în economie şi pieţe, iar sfaturile şi prezicerile lor sunt la mare căutare în presă. Însă publicitatea le aduce vizibilitate şi oportunitatea de a înclina pieţele spre o anumită direcţie.

Mobius spune că deşi votul pentru Brexit a fost „un şoc pentru multă lume“ şi a provocat vânzări în masă pe piaţa globală, Asia va fi văzută ca un loc mai stabil deoarece este relativ izolată de turbulenţele din Europa, potrivit Bloomberg. Aceasta mai ales datorită Chinei, care încearcă să câştige o influenţă cât mai mare pe pieţele financiare şi are ca parteneri importanţi de comerţ ţări non-europene. Astfel că marea economie asiatică va beneficia de decizia Marii Britanii de a ieşi din UE. China este însă o piaţă importantă pentru Mobius şi pentru fondul său Templeton Emerging Markets Investment Trust. Şi nu doar China, ci şi alte state asiatice. Mobius este specializat pe investiţii pe pieţele emergente şi nu l-ar deranja ca investitorii să-şi ia banii din Europa dezvoltată şi să se ducă cu ei în Asia şi pe pieţele emergente. Cât despre Soros, acesta nu a anticipat Brexitul şi a fost prins pe picior greşit, cu pariuri pe lira sterlină, de votul britanicilor. 

A mai pariat însă contra celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, ale cărei acţiuni au scăzut în ultimele zile, fiind lovite de turbulenţele provocate de Brexit. Pariul contra băncii a fost o inspiraţie. Chiar FMI a avertizat că Deutsche este una dintre cele mai problematice verigi din sistemul financiar. Nici Soros nu s-a lăsat mai prejos şi a avertizat că sistemul bancar european, partea continentală, încă nu şi-a revenit de pe urma crizei financiare şi este supus la teste „severe“. El a mai avertizat că o aterizare dură a Chinei, o economie dopată cu datorii, este „practic inevitabilă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO