Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie a crescut cu peste 16% în noiembrie 2017, până la 61,9 mld. lei

Cash-ul din economie a crescut cu peste 16% în noiembrie...

Autor: Anelis Baciu

18.01.2018, 00:00 97

Numerarul în circulaţie a ajuns la 61,9 miliarde de lei, echivalentul a peste 13 miliarde de euro, în luna noiembrie a anului, cel mai ridicat nivel din ultimii ani, potrivit datelor BNR. În luna noiembrie din 2016 cash-ul din economie cumula 53 mi­­liarde de lei, ceea ce înseamnă că în ultimul an 8,7 miliarde de lei bani gheaţă au fost pompaţi în economie.

Faţă de luna trecută cash-ul din economie a crescut cu 1,5%, în timp ce avansul anual se situează la circa 16,3%.

Cash-ul din economie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu doar câteva excepţii în perioada de criză. Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2007, perioada de boom a economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos.

Avântul din ultima perioadă al cash-ului este pus pe seama creşterii consumului, dar şi  a nivelului redus de educaţie financiară. În plus, volumul ridicat al numerarului în circulaţie evidenţiază preferinţa românilor pentru plăţile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată, continuând tendinţa de a retrage banii de la bancomate în ziua de salariu, susţin specialiştii.

În ţările dezvoltate din Europa, cea mai mare preferinţă pentru cash este întâlnită în Germania. Preferinţa pentru cash a nemţilor este explicată de faptul că mulţi văd pur şi simplu numerarul ca fiind mai sigur.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO