Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie au ajuns la 41 miliarde de lei în luna aprilie, în uşoară creştere faţă de martie

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

01.06.2015, 00:00 89

Numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar a ajuns la 41,2 miliarde de lei (9,3 mld. euro) la finele lunii aprilie, cu 600 milioane de lei mai mult faţă de nivelul atins în luna precedentă. Comparativ cu nivelul din aprilie 2014, nivelul banilor existenţi în economie este cu 15% mai mare, respectiv 7 miliarde de lei.

Numerarul aflat în circulaţie înregistrase o scădere în martie, dar acum a revenit aproape de maximul de 41,3 miliarde de lei atins la finalul lunii februarie. Creşterea cash-ului vine pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii, dar şi pe fondul unei revigorări a creditării persoanelor fizice, în special în zona împrumuturilor imobiliare. Creditarea este concentrată în acest moment aproape exclusiv pe componenta în lei.

Cash-ul existent în afara sistemului bancar este greu de controlat şi contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane, estimată de Consiliul Fiscal la 16% din PIB, respectiv 95 miliarde de lei. În ultimul deceniu, numerarul aflat în circulaţie a înregistrat creşteri de două cifre, iar în perioada 2004 şi 2007 a crescut accelerat. În acea perioadă şi activitatea de creditare creştea cu două cifre. Creşterea numerarului în circulaţie vine în condiţiile în care bancherii raportează creşteri de două cifre şi ale tranzacţiilor cu cardurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO