Bănci și Asigurări

Cash-ul din economie nu mai creşte: în septembrie a rămas la 51,7 miliarde de lei

Cash-ul din economie nu mai creşte: în septembrie a...

Autor: Anelis Baciu

27.10.2016, 00:04 102
Numerarul aflat în circulaţie a staţionat la nivelul de 51,7 miliarde de lei (11,7 mld. euro) luna trecută, septembrie fiind a doua lună consecutiv în care cash-ul din economie nu mai creşte, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Stoparea creşterii cash-ului poate părea surprinzătoare, în condiţiile în care până acum numerarul creştea într-un ritm alert. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numerarul este cu 18% mai mare, echivalentul a 8 miliarde de lei.

Comparativ cu nivelul înregistrat la finele anului 2008 creşterea este de aproape 26 miliarde de lei.

Avântul din ultima perioadă al cash-ului este rezultatul creşterii consumului, al nivelului redus de educaţie financiară, dar şi al absenţei unor soluţii alternative de plată în sectorul public, susţin analiştii. În plus, volumul ridicat al numerarului din circulaţie evidenţiază preferinţa românilor pentru plăţile cu bani lichizi, în detrimentul mijloacelor moderne de plată. BNR nu este îngrijorată de creşterea din ultimii ani a cash-ului tocmai datorită acestei preferinţe pentru bani lichizi a românilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO