Cât câştigă recuperatorii de creanţe. Cei care te sună la telefon să-ţi plăteşti restanţele au obţinut în 2015 venituri de 40 de milioane de euro

17 mar 2016 Autor: Liviu Popescu

Piaţa de externalizare a creanţelor a crescut cu 11% anul trecut, la 1,6 mld. euro (echivalentul a 7,2 mld. lei), avansul fiind proeminent pe segmentul corporate, dar pornind însă de la o bază foarte mică, în timp ce volumul creanţelor recu­pe­rate a avansat cu aproape o treime, la 360 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), organizaţie care reuneşte cele mai mari companii locale specializate în recuperarea creanţelor.

Numărul de datornici „externalizaţi“ de bănci sau alte com­panii a rămas constant pe parcursul anului 2015, în jur de 2,3-2,4 milioane de cazuri pe semestru.

În 2015, un număr mare de portofolii de credite ne­performante au fost oferite la vânzare de către bănci (patru mari firme de recuperare creanţe au achiziţionat credite neperformante de 2 mld. euro doar în 2015).

De altfel, 35% din piaţa de recuperare creanţe este reprezentată de creditele neperformante venite de la bănci, restul fiind în principal creanţe neîncasate ale companiilor din telecom (21%), instituţii financiare nebancare (9%), asigurări (9%).

Jucători din piaţă susţin că băncile vor continua şi în 2016 procesul de curăţare a portofoliilor de credite neperformante şi vor începe să vândă mai multe pachete de NPL (non-performing loans). Cu alte cuvinte, recuperatorii de creanţe se aşteaptă la o creştere a businessului.

„Ne aşteptăm ca băncile să ofere în continuare portofolii de credite neperformante la vânzare şi, prin urmare, compa­niile care oferă servicii de colecatare vor avea nevoie să-şi reechilibreze mixul portofoliului de clienţi“, a afirmat Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2016

 
Cuvinte cheie:
creante
, recuperatori
, credite
, banci
, imprumuturi
, venituri
, credite neperformante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide