Bănci și Asigurări

Cât costă acum un credit în franci elveţieni luat la ofertă cu dobândă de 4-5% în 2007

Cât costă acum un credit în franci elveţieni luat la...

Autor: Ciprian Botea

05.02.2015, 13:00 2366

Cei 75.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni au fost convinşi de bănci să aleagă această variantă de finanţare cu rate de dobândă de 4-5% pe an în 2007-2008 (faţă de 8-9% pe an la creditele în euro), dar unii se plâng că ulterior li s-au impus dobânzi mai mari, care nu au scăzut nici atunci când francii elveţieni s-au ieftinit pe pieţele financiare internaţionale şi băncile au avut acces la finanţare cu costuri scăzute.

ZF le-a a cerut băncilor cu portofolii importante de credite în franci elveţieni informaţii, dar numai Volks­bank şi Banca Românească au răspuns solicitării. Un sfert din debitorii în franci sunt clienţi ai Volksbank, iar 7% au credite contractate de la Banca Românească.

Reprezentanţii Volksbank spun că dobânda anuală efectivă medie la nivelul portofoliului de credite în franci elveţieni este de 5,4% pe an. Banca avea în 2007 o ofertă de credite cu dobândă efectivă de 5,7% pe an. Dobânda Libor la franci (care arată costul de finanţare al unei bănci) era de 2,6% în 2007, iar în prezent este de -0,8%.

Scăderea costului finanţării în franci este reflectată mult mai bine în cazul grecilor de la Banca Românească. Reprezentanţii băncii susţin că dobânda medie este de 2,5%, adică o marjă de 3,3% peste Libor. Banca tocmai a operat luna trecută o reducere de dobândă de 0,8 puncte procentuale în concordanţă cu evoluţia indicatorului Libor. Banca Românească avea în 2007 o ofertă de credit ipotecar în franci cu dobândă nominală de 4,5% în primul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO