Bănci și Asigurări

Cât costă o asigurare medicală de lux: de la 2.000 la 8.000 de euro pe an

Autor: Ciprian Botea

30.01.2011, 23:50 4666

Expaţii şi managerii marilor companii sunt principalii clienţiai asigurărilor medicale "de lux", iar numărul poliţelor vânduteanual se numără în sute. Aceşti clienţi beneficiază însă de celemai bune condiţii, iar asigurătorii nu dau înapoi când trebuie sădeconteze facturi ale unor intervenţii sofisticate, fie că suntrealizate la Viena sau chiar la Tokio.

"Numărul poliţelor care acoperă tratament în străinătate acrescut vizibil anul trecut, dar piaţa nu a ajuns încă lamaturitate. Observăm o creştere a cererii pentru aceste produsedatorită cazurilor frecvente de malpraxis din România sau despitale fără produse medicale disponibile", comentează CristianFugaciu, directorul general al brokerului de asigurări Marsh.

Preţul unei asigurări în baza căreia un client are acces latratament în străinătate pleacă de la 700 de euro pe an şi poată săajungă în medie la 2.000-3.000 de euro pe an în cazul produselorcomplexe. Aceste poliţe acoperă de la consultaţii medicale până larecuperare medicală, proteze, transplant de organe sau tratamentpentru boli grave. Există însă şi poliţe fără nicio restricţie înceea ce priveşte suma asigurată sau locul în care clientul poate fitratat şi al căror preţ depăşeşte 8.000 de euro pe an.

Marsh intermediază poliţe emise de gigantul britanic Bupa, darşi companiile locale de asigurări şi-au dezvoltat în ultimii aniproduse pe acest segment. De exemplu, Eureko are circa 500 declienţi cu poliţe de sănătate care beneficiază de acoperireacheltuielilor cu tratamentul în străinătate. Preţul unei astfel deasigurări porneşte de la 720 de euro pe an şi acoperă în cele maimulte cazuri tratamentul precum şi transportul în străinătate,afirmă reprezentanţii asigurătorului.

În trecut, clienţii Eureko aveau acces la tratament înstrăinătate doar în cazul în care serviciile medicale necesare nuerau disponibile în România, dar asigurătorul a eliminat recentaceastă restricţie. "Într-un an de zile am avut opt asiguraţi din10.000 care au fost trimişi pentru intervenţii în străinătate, fiepentru că operaţia se putea efectua mai rapid, fie pentru căoperaţia nu putea fi efectuată în ţară. Am colaborat cu clinici dinAustria, Franţa, Germania sau Turcia", a declarat Parmena Răduţă,medical services manager la Eureko.

Cei mai mulţi români care ajung să se trateze în străinătatemerg la clinici din Austria sau Germania. În medie, costul uneiintervenţii chirurgicale la o clinică din aceste două ţăridepăşeşte 10.000 de euro. De exemplu, Marsh a avut anul trecut unclient care a beneficiat de o despăgubire de 13.000 de euro pentruo intervenţie chirurgicală la Viena, din care doar spitalizarea acostat 4.500 de euro.

În ciuda cererii în creştere din partea clienţilor cu bani şicare îşi permit să se trateze în străinătate, piaţa locală deasigurări de sănătate rămâne subdezvoltată. Astfel, volumulprimelor brute subscrise pe acest segment de asigurări a fost decirca 16,4 milioane lei după primele nouă luni din 2010, în scăderecu 12,8% faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, aratădatele CSA.

Poliţele de sănătate subscrise pe segmentul asigurărilor desănătate au scăzut cu 23,8%, la 18,3 milioane de lei, în timp cepoliţele subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă a crescut cu123%, la 3,46 milioane de lei.

Asigurările de sănătate şi cele de accidente sunt singureletipuri de produse care pot fi subscrise atât de companiile care auautorizaţie de asigurări generale, cât şi de cele care auautorizaţie de asigurări de viaţă.

Asigurările de sănătate au rămas într-un con de umbră în ciudaeforturilor mai multor jucători de a câştiga cotă de piaţă pe acestsegment din cauza lipsei infrastructurii private de sănătate dinRomânia, unde investiţiile au început să ia amploare abia înultimii ani.

Infrastructura locală este indispensabilă în condiţiile în carecei mai mulţi români nu au venituri suficient de mari pentru aplăti o primă de 1.000 de euro, care să le asigure acces latratament în străinătate.

Prima pentru o poliţă care asigură tratament doar în Româniacoboară până la 150 de euro pe an, potrivit datelor furnizate deEureko.

Asigurătorii speră totuşi ca în viitor să atragă o parte dinclienţii abonamentelor de sănătate oferite de clinicile private, opiaţă de 400 mil. euro pe an, mizând pe serviciile suplimentareoferite de asigurarea de sănătate. Astfel, abonamentele selimitează doar la consultaţii şi analize, fără a acoperi însătratamentul pentru boli grave sau intervenţiile chirurgicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO