Bănci și Asigurări

Cat costa restructurarea unui credit. Bancile tot nu renunta la comisioane

Cat costa restructurarea unui credit. Bancile tot nu renunta la comisioane
05.05.2010, 23:08 3091

Clientii care au probleme financiare pot obtine fara costuriadministrative initiale prea mari o restructurare a creditelor,prin prelungirea perioadei de rambursare sau obtinerea uneiperioade de gratie de cateva luni.

Majoritatea bancilor percep comisioane de restructurare decativa zeci de lei, in timp ce altele nu solicita nicio taxasuplimentara clientilor care dovedesc ca situatia financiara li s-ainrautatit, dar in final costul suportat de client poate sa urce cupana la 15%.

"Daca isi prelungeste perioada de rambursare are de platit maimulta dobanda si pe cale de consecinta si costul final alcreditului va fi mai mare. In cazul in care opteaza pentru perioadade gratie, clientul plateste doar dobanda. Aici diferenta de costdepinde in foarte mare masura de structura si tipul creditului",spune Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite KiwiFinance.

De exemplu, pentru un credit de 20.000 de lei contractat pe operioada de cinci ani la dobanda medie de pe piata un clientplateste la sfarsitul perioadei de creditare aproximativ 28.000 delei. Daca dupa trei ani de derulare a contractului decide sa-siprelungeasca perioada de rambursare de la cinci la sapte ani,costul total al imprumutului urca la 32.000 de lei, potrivit unuicalcul al Kiwi Finance.

BRD percepe un comision de reesalonare la creditele pentrupersoane fizice de 1% din soldul imprumutului, dar nu mai putin de87,5 lei sau 25 de euro in cazul creditelor in valuta, acesta fiindunul dintre cele mai mari comisioane de pe piata. Comisionul estevalabil pentru creditele de nevoi personale fara garantii.

In acelasi timp, CEC percepe un comision de 0,2% din valoareasumei reesalonate pentru creditele in lei, acesta urcand pana la 2%la imprumuturile in valuta. Pentru creditele ipotecare reesalonarease face fara niciun comision. Majoritatea bancilor au insa costurifixe indiferent de valoarea creditului reesalonat. In schimb, BCRpercepe un comision fix de 10 euro pentru prelungirea perioadei decreditare, amanarea la plata cu maximum doua luni sau solicitareaunei perioade de gratie de maximum sase luni in cazul in careclientul nu are restante. Comisionul creste la 30 de euro dacarespectivul client are intarzieri la plata ratelor lunare. "Acestecosturi acopera cheltuielile administrative ocazionate deprocesarea cererilor si restructurarea propriu-zisa in sistem", auprecizat reprezentantii BCR.

Clientii Millennium platesc un comision de 50 de lei pentrumodificarea oricarui parametru al creditului, in timp ce Alpha Banknu percepe comision de reesalonare a creditului clientilor a carorsituatie financiara s-a inrautatit, oficialii bancii sustinand caau ales aceasta solutie pentru a nu pune si mai multa presiuneasupra acestora. La schimbarea datei de scadenta a creditului,bancile percep de obicei taxe cuprinse intre 10 si 15 euro.

Chiar daca bancile nu au comisioane exorbitante sau odocumentatie prea stufoasa la restructurarea creditelor, clientiisunt nemultumiti de modul in care bancile ii trateaza in momentulin care incearca sa-si mai reduca din povara financiara.

"Am depus dosarul la banca de o saptamana si pana acum nu amfost contactat, desi mi-au spus ca voi primi un raspuns in catevazile. Nici nu au vrut sa-mi dea mai multe detalii legate derestructurare. Mi-au cerut o copie dupa contractul de munca si oadeverinta din care sa reiasa ca am un venit mai mic decat atuncicand am luat creditul", spune Catalin L., care incearca sa-sirestructureze un credit luat in urma cu cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO