Bănci și Asigurări

Cât de eficiente au fost băncile în ultimii şapte ani. Băncile au reluat creşterea cheltuielilor, dar veniturile scad de la an la an

Cât de eficiente au fost băncile în ultimii şapte...

Autor: Claudia Medrega, Anelis Baciu

26.04.2016, 00:07 1268

Băncile au reluat creşterea cheltuielilor operaţionale în 2015, după cinci ani consecutivi de ajustări anuale, însă nu au reuşit să ţină pasul cu încasări pe măsură şi să majoreze veniturile, astfel că profitul operaţional a fost în declin faţă de 2014.

Creşterea cheltuielilor operaţionale a fost influenţată în principal de majoarea cheltuielilor cu personalul, în ciuda continuării reducerii numărului de angajaţi şi a ajustării reţelei teritoriale.

BNR spune că reluarea creşterii cheltuielilor operaţionale, sub impulsul cheltuielilor cu personalul, a pus presiune pe eficienţa operaţională a sistemului bancar local care s-a înrăutăţit uşor în a doua parte a anului trecut. 

„Veniturile şi profitabilitatea operaţională şi-au menţinut dinamica negativă. Eficienţa operaţională s-a deteriorat uşor în a doua parte a anului 2015, pe fondul reluării creşterii cheltuielilor operaţionale, sub impulsul cheltuielilor cu personalul, în ciuda continuării reducerii numărului de angajaţi şi a numărului de sucursaleî, susţin specialiştii de la banca centrală.

BNR spune că salarizarea inadecvată a dus la asumarea de riscuri excesive în trecut şi transmite băncilor să fie atente la cheltuielile cu personalul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO