Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România faţă de cele europene. Raportul costuri/venituri plasează România la jumătatea topului european, dar sub media UE

Cât de eficiente sunt băncile din România faţă de...

Autor: Claudia Medrega

14.09.2016, 00:07 1389

Băncile din România sunt la jumătatea clasamentului celor mai eficiente instituţii de credit europene, în urma restructurărilor din ultimii ani.

Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este totuşi sub media europeană.

Sistemul bancar românesc avea un indicator costuri/venituri de peste 50%, la sfârşitul primului trimestru, sub media europeană de 66%, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Veniturile operaţionale ale bancherilor au fost afectate în anii de criză de scăderea câştigurilor din dobânzi ca urmare a subţierii constante a portofoliilor de credite. Concomitent, cheltuielile operaţionale au scăzut foarte greu pentru că bancherii au ezitat să-şi ajusteze reţelele şi personalul la condiţiile actuale.

Totodată, băncile au avut în ultimii ani cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.

Restructurarea sectorului bancar a continuat în 2016. Făcând bilanţul se observă că aproximativ un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut după izbucnirea crizei economice şi peste o cincime din numărul de angajaţi au ieşit din sistem.

Sectorul bancar românesc a reuşit în primul trimestru din 2016 să facă profit de circa 1,2 mld. lei, iar la jumătatea anului câştigul s-a dublat la 2,4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO