Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România? Raportul costuri/venituri le plasează la jumătatea topului european

Cât de eficiente sunt băncile din România? Raportul...

Autor: Claudia Medrega

21.06.2017, 00:07 927

Băncile din România sunt în continuare la jumătatea clasamentului celor mai eficiente instituţii de credit europene, în urma restructurărilor ezitante din ultimii ani. Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este la nivel agregat în apropierea mediei europene.

Însă, BNR a constatat că majoritatea băncilor medii şi mici depăşeau la finele anului trecut pragul de 60% al indicatorului - echivalent al unei profitabilităţi operaţionale deficitare-, ceea ce poate fi şi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar autohton va continua.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit un nivel minim acceptabil recomandat al eficienţei operaţionale, iar pragul roşu de semnal al indicatorului (60%) este apropiat de mediana raportului cost/venit a sectorului bancar din UE.

„La nivel agregat, sectorul românesc se poziţionează sub acest prag critic. Indicatorul s-a îmbunătăţit pronunţat începând din trimestrul II 2016 până la valoarea de 53% în decembrie 2016, pe fondul dinamicii pozitive a veniturilor operaţionale, corelată cu re­du­ce­rea cheltuielilor operaţionale“, susţine banca cen­tra­lă în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare.

Analiza eficienţei operaţionale pe baza indicatorului cost/venit relevă existenţa în România a unor bănci cu pierderi operaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO