Cât de mult s-au curăţat bilanţurile băncilor mari din România: două bănci de pe podium au în continuare rata creditelor neperformante peste 10%

13 mar 2017 Autor: Claudia Medrega

Băncile din România au scăpat în ultimii doi ani de o parte importantă din povara creditelor neperfor­man­te, iar calitatea portofoliilor s-a îmbunătăţit, însă mai există spaţiu de ameliorare având în vedere şi faptul că două din băncile de pe podium înregistrau anul trecut în continuare o rată a NPL-urilor (non-performing loans) de peste 10%.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, este în top şi la capitolul neperformanţă, dar şi la amplitudinea ajustării ratei creditelor „rele“. Rata NPL la BCR a coborât la sfârşitul anului trecut la 11,8%, în scă­de­re semnificativă faţă de nivelul de 20,2% la 31 de­cem­brie 2015, în condiţiile reducerii generale a portofo­liu­lui de credite determinată de recuperări, vânzări de por­to­fo­lii NPL şi scoateri în afara bilanţului. Datele NPL au fost raportate de bancă pe metodologia Auto­rităţii Ban­ca­re Europene (EBA). Rata de acoperire cu pro­vizioane a NPL s-a situat la nivelul de 85,3%.

BCR şi-a îmbunătăţit calitatea portofoliului după ce a vândut în mod repetat începând cu 2014 credite proas­te în valoare de circa 2,4 mld. euro. Cu toate acestea, ban­ca mai are împrumuturi neperformante de care tre­buie să scape. BCR a fost unul dintre cei mai activi jucă­tori pe piaţa cu credite neperformante, fapt care a arătat determinarea acţionarului austriac Erste de a curăţa banca locală de împrumuturile proaste, considerate o moştenire din perioada anterioară privatizării băncii.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2017

 
Cuvinte cheie:
banci
, rata
, romania
, podium
, credite neperformante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide