Cât de profitabil a fost sistemul bancar în 2015 şi cum a evoluat în criză

22 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Patru ani de profit a experimentat sec­torul bancar şi patru ani de pierderi, din 2008 încoace, anul 2015 aducând un câştig record de circa 4,9 mld. lei, comparabil cu cel din anul de boom 2008, când economia şi creditarea duduiau.
 
Pierderile cumulate adunate de secto­rul bancar în ultimii opt ani s-au apropiat de 8 mld. lei. Criza economică şi nivelul ridicat al NPL-urilor au lovit puternic profitabilitatea sistemului bancar, care a acumulat patru ani de pierderi. BNR a recomandat băncilor să-şi cureţe porto­foliile, ceea ce a însemnat provizioane de risc suplimentare, care în multe cazuri au erodat profiturile operaţio­nale. Efortul de scoatere în afara bilanţului a creditelor neperformante şi celelalte măsuri de provizionare legate de curăţenia generală din sistemul bancar au făcut ca ultimii ani să fie dificili pentru bănci.
 
Pierderile din anii 2010, 2011 şi 2012 au totalizat 3,6 mld. lei, în timp ce anul 2014 s-a detaşat cu pierderi record de 4,4 mld. lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.02.2016

 
Cuvinte cheie:
sistemul bancar
, criza
, evolutie
, pierderi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide