Bănci și Asigurări

Cât de putrede sunt portofoliile băncilor

Cât de putrede sunt portofoliile băncilor

Autor: Razvan Voican

09.02.2011, 17:26 63

O treime din creditele aflate în bilanţurilebăncilor (31,5%) înregistrau la sfârşitul lui 2010întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 dezile, ponderea fiind cu opt puncte procentuale mai mare decât în2009, potrivit datelor publicate de BNR.

În volum este vorba de credite în valoare de circa 15,3miliarde de euro, din care mai mult de jumătate reprezintăîmprumuturile clasificate deja drept pierdere.

Luând în calcul numai creditele cu restanţe mai mari de60 de zile - nivel de la care demersurile de recuperare abanilor tind spre faza executării silite, se ajunge la o pondere deaproape 21% a creditelor încadrate de regulă ca"neperformante".

Adevărata imagine a portofoliilor de crediteale băncilor este însă mai greu de cunoscut. Volume mari deîmprumuturi, de peste 10 mld. euro, au fost mutateîn străinătate, în timp ce altele au fost transferate unor vehiculedin ţară.

De asemenea, o bună parte din credite au fostreclasificate în urma restructurărilor din 2009 şi2010, adevărata lor "calitate" ieşind la iveală în momentul în careexpiră perioadele de graţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO