Bănci și Asigurări

Cât mai costă un credit imobiliar în lei, comparativ cu unul în euro

Cât mai costă un credit imobiliar în lei, comparativ...

Autor: Ciprian Botea

19.01.2013, 17:24 2624
 

Costul efectiv al unui credit imobiliar în lei porneşte în prezent de la 9% pe an după ce în vară cele mai bune oferte afişate de bănci ve­neau cu dobânzi efective de circa 7% pe an. Li­chi­ditatea scăzută din piaţa monetară din ulti­me­le luni a scumpit însă costul finanţării şi ban­cherii s-au văzut nevoiţi să ajusteze în con­cor­danţă dobânzile la credite.

La nivelul întregii pieţe, dobânda efectivă la creditele imobiliare în lei ajungea la 8,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit ultimelor date disponibile, dar în ultima lună şi jumătate băncile au continuat să scumpească împrumu­turile, având în vedere că în prezent numai patru instituţii de credit mai afişează dobânzi efective de o singură cifră, şi acestea peste pragul de 9% pe an.

Creşterea dobânzilor la lei şi aprecierea leului din ultima pe­rioa­dă fac mai atractive împru­muturile în euro, ale căror dobânzi efective coboară sub 5% pe an.

Costul total al unui credit de 40.000 de euro, pentru care se percepe o rată de sub 200 de euro este de 75.000 de euro, în timp ce pentru un credit de 175.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro), cu o rată ce porneşte de la 1.300 de lei (300 euro) costul total este de 480.000 de lei (110.000 de euro). 

Prin urmare un credit în lei este cu aproximativ 50% mai scump decât cel în euro.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO