Bănci și Asigurări

Cât mai plătesc bancherii pentru depozite în funcţie de scadenţa aleasă de client

Cât mai plătesc bancherii pentru depozite în funcţie...

Autor: Liviu Popescu

16.04.2015, 09:30 1138
Cele mai atractive bonificaţii plătite de bancheri pentru un depozit pe trei luni sunt cu mai puţin de o jumătate de punct procentual sub nivelul celei mai mari dobânzi la economisirile pe un an. Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, cea mai mare dobândă este de 3,25% pe an, comparativ cu un nivel de 3,65% pe an cât este cea mai bună ofertă pentru economisirile pe 12 luni.
 
TBI Bank, sucursala băncii bulgare cu acelaşi nume deţinută de grupul israelian Kardan, domină podiumul celor mai avantajoase bonificaţii pe termen scurt. Pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni banca plăteşte 3,25% pe an, adică o dobândă netă de 34 de lei. TBI afişează cea mai bună dobândă şi pentru depozitele cu scadenţa la şase luni, respectiv 3,4%, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro.
 
TBI este una dintre cele mai tinere instituţii de credit de pe piaţa locală, iar prin plata unor bonificaţii peste medie încearcă să-şi creeze o bază de clienţi.
 
Bonificaţiile oferite de bancheri au intrat pe o pantă puternic descendentă în ultima perioadă, în contextul în care băncile se împrumută mai ieftin de pe piaţa monetară. Dobânda medie la un depozit pe trei luni era în februarie de 2,4% pe an, cu un punct procentual sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru depozitele pe un an bancherii ofereau în februarie în medie 3,4% pe an.
 
Romanian International Bank (RIB) este o altă bancă de talie mică prezentă în top cinci ale celor mai mare bonificaţii la depozitele de 5.000 de lei. Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, RIB afişează o rată a dobânzii de 3,1% pe an, iar dobânda netă este de 32 de lei. De asemenea, RIB se poziţionează pe primul loc în topul celor mai mari dobânzi plătite pentru economisirile 12 luni, respective 3,65% pe an.
 
Jucătorii nou intraţi pe piaţă şi de dimensiuni mici oferă în general dobânzi mai atractive pentru depozitele constituite de clienţii persoane fizice în încercarea de a atrage cât mai mulţi deponenţi. Cu toate acestea, clienţii trebuie să ţină seama şi de soliditatea instituţiei bancare, acest element fiind un criteriu la fel de important.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO