Bănci și Asigurări

Cât mai valorează garanţiile din spatele creditelor vândute în anii de boom

Cât mai valorează garanţiile din spatele creditelor...

Autor: Ciprian Botea

19.06.2013, 20:26 652

Bancherii au devenit mai prudenţi cu vânzarea creditelor ipotecare, în contextul în care raportul dintre creditele existente în portofoliu şi garanţiile deţinute s-a deteriorat în primul trimestru până la nivelul de 84%. Acest indicator a crescut constant în ultimii ani, având în vedere că la începutul crizei se situa sub pragul de 70%.

„Un aport important la creşterea valorii acestui indicator l-a avut cel mai probabil procesul de reevaluare a garanţiilor pentru creditele în stoc“, afirmă specialiştii băncii centrale. Este paradoxal însă că acest indicator nu a crescut mai mult, în condiţiile în care preţurile locuinţelor au coborât chiar şi la jumătate faţă de perioada de boom.

Băncile au în portofolii aproximativ 260.000 de credite imobiliare, cu o valoare cumulată de 8,6 miliarde de euro. Volumul creditelor acordate cu garanţia statului prin programul „Prima casă“ depăşeşte 3,5 mld. euro, iar numărul acestora se ridică la 94.000 de conturi.

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO